Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Sikeres kezelést fejlesztettek ki a Parkinson-kórra kanadai kutatók

2019.04.22. 21:30

Kanadai kutatók kifejlesztették a krónikus Parkinson-kórban szenvedő betegek mozgását helyreállító kezelést - írja a BBC. A betegek, akik eddig nem hagyhatták el otthonukat a betegség miatt, a kezelésnek köszönhetően újra képesek járni.   

A legtöbb betegegünk már tizenöt éve él együtt a Parkinson-kórral és évek óta nem sétálhattak, nem hagyták el az otthonukat, mert féltek, hogy elesnek. 

- nyilatkozta Professzor Mandar Jog, a kutatás vezetője, aki szerint a kezelés eredménye "minden álmát felülmúlja".

A Parkinson-kór egy lassan kialakuló dege­neratív idegrendszeri betegség, ami az agysejtek fokozatos pusztulásával, károsodásával jár, melynek következtében csökken az idegrendszer fő ingerületátvivő anyagának, a dopaminnak termelődése is. A többek között remegéssel, mozgási nehézségekkel, memóriacsökkenéssel járó kór jelenleg nem gyógyítható.

Ahhoz, hogy sétálni tudjunk, az agyunknak utasítást kell küldenie a lábunknak, hogy mozogjon. A mozdulat befejeztével egy visszajelzés érkezik az agyba, hogy jöhet a következő utasítás. Professzor Jog szerint a Parkinson-kór meggátolja, hogy ezek a visszajelzések megérkezzenek az agyba, ez okozza a remegést és a mozgási nehézségeket. 

Csapatával egy olyan implantátumot fejlesztett ki, ami felerősíti a kór által akadályozott jelet, így a beteg újra normálisan tud mozogni. A kutatók szerint az elektromos stimuláció segít visszafordítani a betegség okozta károsodást.  

Nem estem el, mióta a kezelést elkezdem. Sokkal magabiztosabbá tett és már alig várom, hogy újra elmehessek sétálni a férjemmel. 

- nyilatkozta a hatvanhat éves Gail Jardine, egyike a kutatócsoport betegeinek.

Két hónapja, mielőtt elkezdte volna a kezelést, Gali naponta legalább kétszer-háromszor elesett a Parkinson-kór miatt. Noha férjével korábban sokat jártak túrázni, már nem mert egyedül sétálni. A kezelés viszont megváltoztatta az életét.

Dr. Beckie Port, a Parkinson's UK kutatásvezetője szerint a kanadai eredmények nagyon ígéretesek, és a terápiát biztosan tovább fogják kutatni.