Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Tudósok és őslakosok sürgetik az EU fellépését a brazil erdőirtások ellen

GettyImages-693173704
2019.04.26. 08:31

Több mint 600 európai tudós és 300 brazíliai őslakos csoport intézett csütörtökön felhívást az Európai Unióhoz, hogy kiemelten foglalkozzon az erdőirtás ügyével a folyamatban lévő kereskedelmi tárgyalások során, amelyeket Brazíliával folytat – írja az MTI.

A levelet a Science magazinban és egy külön nyilatkozatban is közzétevő tudósok és őslakos szervezetek szerint az EU azoknak a termékeknek a világon az első számú importőre, amelyek előállítása erdőirtással jár. A Brazíliából az EU-ba 2011-ben importált marhahús és állati takarmány előállítása például nagyarányú erdőirtáshoz köthető, amelynek mértéke naponta egy 300 futballpályánál is nagyobb területen végzett erdőirtás – idéztek egy tanulmányt a levélben.

A tudósok és – a napokban tömegtüntetést is szervező – őshonos csoportok szerint a hónap során Brazíliában a földterület birtoklásáért folytatott, egyre fokozódó konfliktusban megölt emberek legalább kilenc holttestére bukkantak az erdőirtáshoz közeli területek határában.

Az erdőirtás következtében hatalmas mennyiségű szén-dioxid szabadul fel, hozzájárulva a globális éghajlatváltozáshoz, miközben veszélyeztetett fajok sokaságát fenyegeti az élőhely elvesztése – teszik hozzá.

"Amint arra az iskolai sztrájkok és a klímaváltozás miatti tüntetések Európa-szerte rámutattak, többé nem fogadjuk el az éghajlatváltozást okozó termelési gyakorlatokat" – mondta Tiago Reis, aki azt kutatja, hogy milyen hatással van a nemzetközi kereskedelem a földhasználatra a termelő országokban.

Az EU évek óta tárgyalásokat folytat a Brazíliát is magában foglaló Dél-amerikai Közös Piaccal (MERCOSUR) egy szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról – amely a világ egyik legnagyobbika lenne –, de a tárgyalások megrekedtek.

(Borítókép:  Erdőírtásos terület az Atlantic erdő területén Brazíliában. Mario Tama / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!