Paulina
20 °C
35 °C

Orosz harci delfint találtak a halászok Norvégia partjainál

K  AP20190429112
2019.04.29. 14:44

Norvég szakemberek szerint az orosz hadsereg egyik fehér belugája tűnt fel múlt héten a norvég partoknál, ami az orosz haditengerészet állítólagos vízi emlősökből álló különleges egységének lehet a tagja – írja a Guardian.

Az Inga nevű halászfalu közelében éppen a hálóikat próbálták meg kivetni a halászok, mikor észrevették a vízben cikázó állatot, ami aktívan próbálkozott lerángatni a köteleket a hajókról. Ez, illetve a rajta levő különös, látszólag kamera, vagy fegyver befogadására is alkalmas hám elég gyanússá tették a belugát, a norvég szakemberek azonnal felvetették, hogy egy kiképzett állatról lehet szó.

Ezt aztán azóta gyakorlatilag sikerült is alátámasztani, a belugáról ugyanis leszedték a hámot, amin a "Szentpétervár tulajdona" felirat olvasható. A halászok egyébként azt is hozzátették, hogy az állat nagyon kezes volt, egyértelműen látszott, hogy hozzá van szokva az emberekhez.

Ha ez a beluga Oroszországból jött – aminek elég nagy az esélye –, akkor valószínűleg nem egy orosz tudós, hanem az orosz haditengerészet állhat mögötte.

– mondta Martin Biuw, a norvégiai tengerkutató intézet munkatársa.

Audun Rikardsen, a norvég UiT egyetem professzora hozzátette, az biztos, hogy az oroszoknak vannak háziasított belugáik, ahogy az is, hogy a jelek szerint közülük néhányat kiengedtek, ezek a példányok pedig gyakran hajókat kutatnak fel. Rikardsen több orosz kutatót is felkeresett, akik azt mondták, az állat valószínűleg a haditengerészet murmanszki bázisáról érkezhetett Inga partjaihoz.

A szovjetek 1980-ban már megpróbálkoztak azzal, hogy delfineket használjanak fel a hadseregben, mert az állatok kiváló látása, jó memóriája és lopakodási képessége hasznossá tette őket a víz alatti felderítésben. A programnak aztán 1990-ben vége lett, de egy 2017-es tévériportból kiderült, hogy az orosz hadsereg ismét belugákat, palackorrú delfineket és fókákat képez ki az északi vizeken.

A kiképzést és a hozzá tartozó kutatást a Murmanszki Tengerbiológiai Kutatóintézet végezte a haditengerészet megbízásából, akik elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy képesek-e a belugák tengeri bázisok bejáratainak védelmére, a mélytengeri búvárok támogatására, valamint gyilkolásra, ha úgy jön ki a lépés. A delfineket és a fókákat ezzel szemben inkább eszközök hordozására próbálták meg kiképezni. A kutatás során egyébként az derült ki, hogy a delfinek és a fókák alkalmasabbak a kiképzésre és a hideg vízben való munkára, a belugák ugyanis az érzékenységük mellett a szóbeli parancsok teljesítésében is rosszabbak voltak.

(Borítókép: 2019. április 29-én közreadott képen Joar Hesten norvég halász próbál közelebb csalni egy belugát a norvég partok közelében április 26-án. Fotó: Jörgen Ree Wiig/MTI/AP)