Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szuperhősös médiahekk világít rá, milyen könnyen elhisszük az álhíreket

2019.05.08. 16:04

A Szuperhősrajongók Világkonferenciája nevű szervezet úgy határozott, hogy Budapesten építi fel a világ legnagyobb szuperhősszobrát. Szenzációs hír, és biztos nem kamu – hiszen létezik a szervezet honlapja (noha valójában még senki sem hallott róla, de hát annyi hülye szervezet van a világon). Így nem csoda, hogy a hír még nagyobb oldalakon is megjelent.

Pedig az egész kacsa, a Political Capital kreálta

annak demonstrálására, hogy milyen egyszerű az interneten még a legvalószínűtlenebb álhírek terjesztése is. Közleményük szerint több online hírszolgáltatónál is házaltak a hírrel, és szinte mind meg is jelentette azt (mi nem).

Motivációjukról így vallanak a közleményben:

A Political Capital ezzel az akcióval arra kívánta felhívni a figyelmet, milyen egyszerű álhíreket terjeszteni, akár a nemzetközi, akár a hazai sajtóban, illetve a közösségi médiában, és ennél fogva milyen fontos minden hírfogyasztónak ellenőriznie a hírek megalapozottságát. Az akcióról ezt a videóösszefoglalót készítettük. A Political Capital „Hogyan küzdjünk a dezinformáció ellen?” című és számos más kiadványa is segít abban, hogyan ismerjük fel az álhíreket és hogyan küzdjünk ellenük.