János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

40 ezer éves levágott farkasfejet találtak Szibériában

2019.06.12. 08:38

A szibériai permafroszt (állandóan fagyott talaj) lassan elveszíti nevének értelmét. Hiszen az állandóság már a múltté, a klímaváltozás miatt ott is kiolvad a talaj, ahol ezt még néhány évtizeddel ezelőtt is elképzelhetetlennek tartották.

A kiolvadó talajból sorra kerülnek elő az évszázadokkal vagy évezredekkel ezelőtt eltemetődött és megfagyott leletek, élőlények, sőt kórokozók is.

A levágott farkasfej
A levágott farkasfej
Fotó: Albert Protopopov

Most egy 40 ezer évvel ezelőtt levágott farkasfejet találtak Jakutföldön, a Tirekhtyakh folyó partján. Helyiek éppen mamutagyart kerestek (amely az elefántcsont kereskedelmének betiltása után egyre többet ér), és akkor találtak rá a pórul járt ragadozó fejére. Ezután eljuttatták a Jakut Tudományos Akadémia mamutkutató intézetébe.

A farkas koponyájának CT-felvétele
A farkas koponyájának CT-felvétele
Fotó: Albert Protopopov

A térségben már korábban is találtak megfagyott farkaskölyköket, de a felnőtt farkas újdonságnak számít. A lágy szövetei is rendkívül jó állapotban megőrződtek, jelenleg képalkotó eljárásokkal készítenek térbeli modellt a koponyájáról és az agyáról, illetve svéd kutatók a DNS-ét elemzik.

Nemrégiben egy barlangioroszlán-kölyköt találtak ugyanott, és az intézet igazgatója, Albert Protopopov azt várja, hogy az olvadással csak sokasodni fognak a leletek. Egy kiolvadt csikóban folyékony vért és vizeletet is találtak, és azt remélik, hogy a kinyert DNS-ből klónozni tudják az állatot

Forrás: CNN

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!