Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Lehallgatta szurkolóit a La Liga, hogy kiszúrja az illegális streameket

2019.06.12. 21:55

250 ezer eurós, vagyis több mint 80 millió forintos bírságot szabott ki a spanyol adatvédelmi hatóság a La Ligára az EU-s átláthatósági és adatvédelmi szabályok megsértése miatt, miután kiderült, hogy a liga telefonos alkalmazása a mikrofont és a GPS-t használva hallgatózott illegális élő közvetítések után – írja az El País.

Az alkalmazás a zenéket azonosító Shazamhoz nagyon hasonlóan működött: rögzítette a hangot, felismerte a focimeccsek hangját, a telefon helyzetéből pedig kikövetkeztette, hogy melyik kocsmák közvetítik a szükséges licenc nélkül a mérkőzéseket. Persze a fő funkciója nem ez, hanem az eredmények és statisztikák összegyűjtése volt, így nem meglepő, hogy több mint tízmillió alkalommal töltötték le, ezzel akaratlanul is segítve a liga törekvéseit.

A La Liga az ügy kirobbanása után rögtön közölte, hogy

  • az alkalmazás engedélyt kért a GPS és a mikrofon használatához;
  • a felhasználói szerződésben külön szerepelt is, hogy az engedély megadásával a felhasználó beleegyezik abba, hogy a La Liga felhasználja a telefonjukat az ilyen tevékenység észlelésére;
  • az adatokat pedig kód formájában kapták meg, és csak az illegális streamek kiszűréséhez használták fel őket.

A spanyol adatvédelmi hatóság ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az alkalmazás nem tájékoztatta erről megfelelően a felhasználóit, így a pénzbírság mellett arra is kötelezték a ligát, hogy június 30-ig lőjék le az alkalmazást. A La Liga a tervek szerint fellebbez majd a döntés ellen, és állítják, hogy a hatóság nem teljesen érti az alkalmazás mögött álló technológiát.