Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

200 éve nem látott orchideafaj tűnt fel a Mecsekben

2019.06.12. 12:36 Módosítva: 2019.06.12. 13:48

A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai nemrégiben egy kevéssé ismert növényfaj, a szennyes ínfű állományát mérték fel a Mecsekben. A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Program keretében végzett vizsgálatban arra voltak kíváncsiak, hogy a védett növényből hol, mennyi él a nemzeti park területén.

A szennyes ínfű
A szennyes ínfű
Fotó: Molnár Dániel / Duna-Dráva Nemzeti Park

A szennyes ínfű ránézésre nem tűnik különösebben jelentős növénynek, minthogy kecses virágai a levelei alatt nyílnak. Általában löszpusztaréteken, mészkedvelő tölgyesekben nő. A Mecsekben különösen kedveli a felhagyott szőlősök száraz gyepfoltjait.

A felmérés közben azonban egy még érdekesebb növényre is bukkantak, amelyet talán már évszázadok óta nem találtak a Mecsekben. A pókbangóról, egy fokozottan védett orchideafajról van szó. Utolsó említése Horvát Adolf Olivér botanikus A Mecsek-hegység és déli síkjának növényzete című művében található, e szerint 190 évvel ezelőtt láttak pókbangót utoljára a hegységben. Csakhogy az egyed valójában még régebbi lehet, mert már akkor is csak herbáriumi példányként írták le, amelyet esetleg jóval korábban konzerválhattak.

A pókbangó
A pókbangó
Fotó: Wikipedia

Most azonban egyetlen élő példányt találtak a Mecsekben. A pontos lelőhely - a virág megóvása érdekében - nem ismert.

Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!