Zoltán
21 °C
36 °C

200 éve nem látott orchideafaj tűnt fel a Mecsekben

2019.06.12. 12:36 Módosítva: 2019.06.12. 13:48

A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai nemrégiben egy kevéssé ismert növényfaj, a szennyes ínfű állományát mérték fel a Mecsekben. A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Program keretében végzett vizsgálatban arra voltak kíváncsiak, hogy a védett növényből hol, mennyi él a nemzeti park területén.

A szennyes ínfű
A szennyes ínfű
Fotó: Molnár Dániel / Duna-Dráva Nemzeti Park

A szennyes ínfű ránézésre nem tűnik különösebben jelentős növénynek, minthogy kecses virágai a levelei alatt nyílnak. Általában löszpusztaréteken, mészkedvelő tölgyesekben nő. A Mecsekben különösen kedveli a felhagyott szőlősök száraz gyepfoltjait.

A felmérés közben azonban egy még érdekesebb növényre is bukkantak, amelyet talán már évszázadok óta nem találtak a Mecsekben. A pókbangóról, egy fokozottan védett orchideafajról van szó. Utolsó említése Horvát Adolf Olivér botanikus A Mecsek-hegység és déli síkjának növényzete című művében található, e szerint 190 évvel ezelőtt láttak pókbangót utoljára a hegységben. Csakhogy az egyed valójában még régebbi lehet, mert már akkor is csak herbáriumi példányként írták le, amelyet esetleg jóval korábban konzerválhattak.

A pókbangó
A pókbangó
Fotó: Wikipedia

Most azonban egyetlen élő példányt találtak a Mecsekben. A pontos lelőhely - a virág megóvása érdekében - nem ismert.

Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság