Henrik, Roland, Örkény
12 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Konyhasót találtak amerikai kutatók a Jupiter legnagyobb holdjának felszínén

2019.06.14. 20:43

Amerikai kutatók szerint konyhasó jelenlétét fedezték fel a Jupiter negyedik legnagyobb holdja, az Európé felszínén - írja az MTI a Science Daily írására hivatkozva.

A felszín egyes régióin kivehető sárga folt valójában nátrium-klorid, vagyis konyhasó, amely a tengervíz sóinak fő összetevője is egyben. A kutatók a látható fény színképének vizsgálatával állapították ezt meg. A felfedezés arra utal, hogy az Európé felszín alatti sós óceánja jobban hasonlíthat a földi tengerekre, mint korábban hitték. A tanulmány a Science Advances című tudományos folyóiratban jelent meg.

Az Európé mellett régebben elrepült Voyager és a Galileo űrszondák adatai alapján arra következtettek a csillagászok, hogy a bolygót folyékony sós vízréteg borítja, melyet jég zárt magába.

A Galileo infravörös spektrométere vízjeget és magnézium-szulfátot, más néven keserűsót vagy Epsom-sót talált. Mivel a jégburok földtani szempontból fiatal és sok jel utal a múltbeli geológiai tevékenységre, azt gyanították, hogy a felszíni só a mélyben fekvő óceánból származik, amely gazdag lehet szulfátokban, de később a nagyobb felbontású spektrométerének adatai alapján a tudósok azt látták, hogy a spektrumból a szulfátok jellegzetességei hiányoztak.

A kutatók nem tudják garantálni, hogy a konyhasó a felszín alatti óceánból származik, de az új eredmények fényében javasolják az Európé geokémiájának újraértékelését.