16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

A minisztérium alig öt év után talán fellép az aposztrófos doktorok ellen

2019.06.24. 11:21

A történet már olyan régi, hogy nem árthat egy kis emlékezetfrissítés. Öt évvel ezelőtt tudódott ki, hogy egy gyulai székhelyű egyesület, és annak vezetője, Husvéth György a maga módján zseniális találmánnyal állt elő: a 'Dr címmel (itt az aposztróf fontos a Dr előtt, sőt az maga a találmány). Minthogy a 'Dr nem azonos a rendes doktorátussal,

nem is kellenek hozzá sok évnyi egyetemi tanulmányok, gyakorlatilag semmi sem kell, csak pénz.

A Ködpiszkáló blog 2014-es bejegyzése szerint akkor 240 ezer forintot kellett befizetni a doktorjelöltnek, aki ezután egy egyórás "vizsgán" bizonyíthatta rátermettségét. Ha átment (nem ismert, hogy hányan buktak meg), akkor az egyesület szerint jogszerűen viselhette a 'Dr előtagot a neve előtt.

Nyilvánvaló, hogy visszaélésre alkalmas (vagy inkább erre a célra tervezett) bóvliról van itt szó, hiszen az elmúlt években számos gyanús figura tetszelgett jól fizető páciensei előtt aposztrófos doktori címmel, miközben teljesen biztos, hogy a hozzá forduló kétségbeesett laikusok 100 százaléka azt hitte, hogy ő igazi orvos. Pedig némelyiküknek még érettségijük sincs a valóságban. Van közöttük viszont pedikűrös, rendőrtiszt és kőműves is.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala akkoriban azt az állásfoglalást tette közzé, hogy Husvéthék állításával szemben, miszerint a 'doktorság bejegyzett védjegy, így a licenszjogokkal rendelkező személyek jogszerűen viselhetik nevük előtt a 'Dr előtagot, ez teljes félreértése a védjegy fogalmának. Az ugyanis csak a logóra és az elnevezésre vonatkozik, és köze nincs ahhoz, hogy valaki a neve elé a szélhámos doktor előtagot biggyeszti.

Ez ugyanis egyértelműen jogszerűtlen.

Az ember azt gondolná, hogy az efféle csalás láttán a hatóságok hivatalból eljárást indítanak, és rövid úton megszüntetik a beteg tömegeinek átverésére kitalált svindlit. Talán kitalálták, hogy eddig ez nem történt meg.

Amint az a Ködpiszkáló blog Facebook-oldalán megosztott dokumentumok alapján egyértelmű, bár a Magyar Orvosi Kamara már évekkel ezelőtt jelezte a problémát az Emberi Erőforrások Minisztériumának, mindeddig még csak válaszra sem méltatták őket. Kásler Miklós miniszter csak az újbóli levélre válaszolt a Kamarának azzal, hogy 

a problémáról csak néhány hete szerzett tudomást.

Vagyis arról az egészségügyi átverésről, amiről öt éve minden médium írt már, az egészségügyi miniszter egészen eddig még csak nem is hallott. Nem tudjuk, hogy miből jön ki jobban Kásler Miklós: ha elhisszük ezt neki, vagy ha nem.

De ennél fontosabb most, hogy a miniszter válaszában jelezte: utasította az államtitkárt az anomália megszüntetésére alkalmas rendelkezés előkészítésére.  • Hírek
  • Hírek