Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az Avatarból ismert helikoptereket szeretné az amerikai hadsereg

2019.06.24. 14:42

Az Egyesült Államok hadserege most értékeli az új felderítőhelikopterek beszerzésére kiírt pályázatra érkezett ajánlatokat. Jelenleg öt cég tervei vannak versenyben, így nem lehet tudni egyelőre, hogy pontosan hogyan fog kinézni a hamarosan nyugdíjba vonuló Apache-okat kiváltó új típus. A hadsereg egyik kiadványának címlapján szerepeltetett koncepciórajz azonban sokak számára érdekes lehet. Ugyanis

mintha csak az AvaTarból vették volna.

avatar
Fotó: Samuel Bendett / Twitter

Ugyanez a kép szerepel az amerikai hadsereg tanácsadó testülete (Association of the US Army) éves konferenciája honlapjának fejlécében is. A képen egy négyrotoros (a helikopterszerű drónokhoz hasonlító) helikopter látható, amelynek rotorjait gyűrű védi. A képet már legalább 2015 óta használják a futurisztikus haditechnika illusztrációjaként, de valamiért csak most esett le a szemlélőknek, hogy az Avatar adhatta hozzá az inspirációt.

A rendkívül nagy értékű szerződésért versenyben lévő valós fejlesztések között van a Sikorsky S-97 Raiderje, illetve a Bell háromrotoros V-280 Valorja is, minthogy ezek viszonylag jó eredményeket értek el a teszteken. Ugyanakkor - mutatnak rá némi gúnnyal a szakértők - az esélyes befutók között eddig nem szerepeltették az SA-2 Samson helikoptert, amellyel a csúnya emberek irtották a Pandora bolygó békés kék lakóit az Avatarban.

Az Avatar második részére még legalább 2 és fél évet várnunk kell, hiszen az ígéretek szerint 2021 decemberében kerülhet a mozikba.

Forrás: National Interest