A Facebook kiadja a gyűlöletbeszéddel vádoltak adatait

2019.06.26. 10:44

Először a cég története során a Facebook vezetői beleegyeztek, hogy kiadják a francia igazságszolgáltatásnak azon felhasználók adatait (például az IP-címüket), akiket gyűlöletbeszéddel vádolnak. A közösségi oldal erre korábban

csak a terrorizmussal összefüggő esetekben volt hajlandó.

A francia digitális gazdasági miniszter, Cédric O (ez a teljes neve, nem rövidítés) szerint történelmi jelentőségű a megállapodás, amely Mark Zuckerberg és Emmanuel Macron találkozója révén valósulhatott meg. Macron gyakran hangoztatja az online terjesztett gyűlöletbeszéd, illetve álhírek elleni globális fellépés fontosságát.

A döntést egyes szervezetek üdvözlik, mások átkozzák. A Reuters által megkérdezett Linklaters jogi tanácsadó cég illetékese szerint a döntés értelmében a gyűlöletbeszéd immár nem része a szólásszabadságnak, hanem elbírálásában a terrorizmussal került egy kategóriába.

A Facebook lépését valószínűleg követni fogja a többi nagy közösségi médium is.

A Facebook eddig azért utasította el a gyűlöletbeszéd miatt indított adatigényléseket, mert erre az amerikai és a francia törvények alapján sem voltak kötelezhetők, illetve állításuk szerint attól tartottak, hogy egyes országok precedensként fogják használni az együttműködést ahhoz, hogy a kormányokkal kritikus személyeket zaklathassák.

A francia parlament azonban jelenleg is tárgyal egy törvényjavaslatot, amely akár a globális bevételük 4 százalékát kitevő büntetés kiszabását is lehetővé tenné a technológiai vállalatokkal szemben,

ha azok nem elég kooperatívak a felületükön terjesztett gyűlölet elleni küzdelemben.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM