Melinda, Vivien
-4 °C
3 °C

A tengeri úszás armageddon a bőrön élő mikrobáknak

2019.06.27. 12:56

Az irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatói úgy találták, hogy a tengerben fürdőző emberek bőrén élő baktériumok teljesen eltűnnek az úszás következtében.

Egyszerűen lemossa őket a tenger.

A kutatócsoport a kaliforniai Huntington strandján vett bőrmikrobiom-mintákat kilenc önkéntestől strandolás előtt, illetve azután, hogy megszárítkoztak fürdés után a napon, valamint 6 és 24 órával később.

Az eredmények azt mutatták, hogy a habok közül felbukkanó önkéntesek bőrfelületén totálisan átvették a hatalmat az óceánból származó baktériumok, miközben a korábban ott tenyészők eltűntek. A leggyakoribb közülük a Vibrio nemzetségből került ki. Ezek minden önkéntes bőrén megtalálhatók voltak, és potenciálisan betegséget képesek okozni.

Egyes alanyok bőrfelületén a baktériumok tömegessége tízszerese volt a tengervízben mérhetőnek, vagyis bőrük szinte összegyűjti a bacikat.

A kutatók azt javasolják, hogy tengeri fürdőzés után minden esetben zuhanyozzunk le. Az ismételt mintavételek eredményei szerint a fürdés után 24 órával már elkezdtek fogyatkozni az óceáni eredetű baktériumok, de egyes fajok hosszabb ideig is rajtunk maradnak - bár azt e kutatás nem vizsgálta, hogy pontosan meddig.

Minthogy az ember bőrfelületén élő baktériumpopulációk összetétele igencsak függ az életmódtól, a vizsgálatba való bekerüléshez a kutatók szigorú feltételeket szabtak. Csak olyanokat vizsgáltak, aki nem fürdőzik rendszeresen a tengerben, nem szed antibiotikumokat és nincsenek bőrbetegségei. Az alanyok nem tusolhattak le a fürdés után 24 órán keresztül, és nem kenhették be magukat naptejjel.

Forrás: New Scientist