Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A szokásosnál jóval hamarabb olvadt el Alaszka északi részén a tengerjég

2019.07.01. 12:16

Az óceánok különösen meleg vize okozza, hogy Alaszka északi részének tengerjege idén tavasszal a szokásosnál hamarabb tűnt el. Rick Thoman, a fairbanksi Alaszkai Egyetem klimatológusa az elmúlt héten azt írta a közösségi médiában, hogy a Bering-tenger északi része és a Csukcs-tenger déli része "megfőtt".

Ez hatással van a vadállatokra és a halakra, a partvidéki lakosok fontos táplálékforrására

– foglalta össze az Anchorage Daily cikkét az MTI. 

Az olvadás miatt a vadászok több mint 80 kilométert utaztak hajóikon, hogy fókákat találjanak a tengerjégen. A szakállas fókákat korábban közvetlenül a falun kívül lehetett már vadászni, a tengerjég azonban idén messze északra visszahúzódott.

A víz felszíni hőmérséklete a múlt héten 5 Celsius-fokkal lépte túl az 1981-2010 közötti átlagot, elérve a 15 Celsius-fokot.

Ennek hatása van a klímára, a táplálékhálózatra, a közösségekre és a kereskedelemre. A meleg a szokásos menetrendet hetekkel megelőzve érkezett, ami a klímaváltozás okozta visszacsatolási spirál része: az óceánok emelkedő hőmérséklete miatt kevesebb a tengerjég, emiatt melegebbek az óceánok.

A vizek melegebbek, mint tavaly ilyenkor, pedig akkor extrém meleg év volt

– mondta Thoman.

Lisa Sheffield Guy, az Egyesült Államok északi-sarkvidéki kutatókonzorciumának tagja, tengeri madarakkal foglalkozó biológus a St. Lawrence-szigeten tanulmányozta az állatokat. Mint mondta, aggódik, hogy a meleg miatt a madarak nehezebben találják meg apró tengeri táplálékukat. A hőség miatt prédájuk mélyebbre vagy a vadászterülettől távolabb kerül.

A melegedés azzal egy időben történt, hogy nagy számú elpusztult fókát találtak Alaszka nyugati és északi partjainál – fejtette ki Thoman. Szintén nagy számú szürke bálna pusztult el Alaszka déli partjainál, ahol a felszíni hőmérséklet szokatlanul magas. Mint a szakértő megjegyezte, nem tudni, hogy ebben a víz magas hőmérséklete is közrejátszott-e. "Annyi biztos, hogy minden egyszerre történik" – mondta.