Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Rohamos tempóban kezdett fogyni a déli-sarki tengerjég

2019.07.01. 22:39

Elképesztő mennyiségű tengerjég tűnt a Antarktiszon 2014 óta, ez – ha az éves átlagkiterjedést vesszük – azt jelenti, hogy csak az elmúlt 4 évben annyi tengerjég tűnt el délen, mint az Északi-sarkon 34 év alatt, írja a Guardian

Bár a tengerjég, szemben a szárazföldi jégsapkákkal,  jellegéből adódóan nem emeli meg a tengerek vízszintjét (hiszen valójában fagyott tengervízről van szó), mégis veszélyes az olvadása. Ugyanis a fehér tengerjég a napfény javát visszaveri, míg a sötétebb óceánvíz elnyeli azt, így egy öngerjesztő melegedési folyamat indul be. 

A tengerjég kiterjedése drámaiban befolyásolni tudja a globális időjárást, például az északi tengerjég olvadása közvetlenül is összefüggésbe hozható az Európában tomboló hőséghullámokkal. Eddig azonban a Déli-sark, amely óceánokkal van elszeparálva a kontinensektől, és az ember okozta felmelegedéstől, növekedő tendenciákat mutatott, míg 2014-ben minden átmenet nélkül rohamos csökkenésbe kezdett. 

A déli-sarki tengerjég alakulása, négyzetkilométer éves átlagban. Forrás: Guardian
A déli-sarki tengerjég alakulása, négyzetkilométer éves átlagban. Forrás: Guardian

A NASA műholdjai a 70-es évek óta mikrohullámmal mérik a jég vastagságát, így elég pontos adatok állnak a rendelkezésre. A tudósok egyelőre még nem tudják a csökkenés okát, és abban is csak reménykedni fognak, hogy a jég ismét növekedni kezd. Azonban abban szinte biztosak, hogy a globális felmelegedés a déli póluson is egyre jobban megmutatja majd magát. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.