Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

32 fokot mértek ott, ahol ilyenkor 18 fok szokott lenni

2019.07.05. 21:00 Módosítva: 2019.07.05. 21:37

Az anchorage-i nemzetközi repülőtéren a hivatalos adatok szerint a hőmérséklet a mérések óta első ízben elérte a 90 Fahrenheitet (mintegy 32,2 Celsius-fok), írja az MTI a National Weather Service (NWS) meteorológiai intézet közlése alapján. A július 4-i nappali átlaghőmérséklet Achorage-ben 18,3 Celsius-fok.

A kutatók mérései szerint több történelmi rekord is megdőlt.

Alaszka már a tavasszal is rekordokat döntött az enyhe hőmérsékleti értékekkel, különösen az éghajlatváltozásra érzékeny sarkköri övezetben.

Az előző rekord, amelyet 1969. június 14-én mértek, 85 Fahrenheit-fok, azaz 29,4 Celsius-fok volt. „A rendkívül magas hőmérsékleteket egy felettünk húzódó, vastag, nagy nyomású légréteg okozza” – magyarázta Bill Ludwig meteorológus, az NWS munkatársa az Anchorage Daily News című lapnak.

A tudósok szerint Alaszkában kétszer olyan gyors a felmelegedés, mint a világátlag. „1901-től 2016-ig az egyesült államokbeli átlaghőmérsékletek 1 Celsius-fokkal emelkedtek, míg Alaszkában az emelkedés 2,6 Celsius-fokos volt” – közölte áprilisban Rick Thoman, az ACCAP alaszkai klímaközpont szakértője.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.