Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Négy ritka ázsiai vadló született Kínában

2019.07.08. 12:04

Négy újabb ritka ázsiai vadló született júliusban az északnyugati-kínai Hszincsiang Ujgur Autonóm területen lévő Tiensani Vadvédelmi Parkban, írja az MTI a Hszinhua kínai hírügynökség híre alapján.

A kínai vadló vagy mongol vadló, más néven Przsevalszkij-ló felfedezőjéről, Nyikolaj Przsevalszkij orosz tábornokról kapta nevét, aki 1881-ben a térségben tett expedíciója után elsőként írta le ezt az állatot a természettudomány számára. A ritka vadló a vadászat miatt a kihalás szélére került a 19. században. Kínában 1986-ban kezdték meg a fajmegőrző programot, 24 lovat hozva Nagy-Britanniából és Németországból a vadlovak visszatelepítésére a térségbe. A veszélyeztetett faj a vadló egyetlen máig élő alfaja, amely Közép-Ázsia sztyeppéin él.

Májusban a párzási szezon kezdetén nyolc csikó született a vadvédelmi parkban, ahol jelenleg még két vemhes kanca várja, hogy világra hozza kicsinyét, közölte Ting Hszin-min, a park igazgatóhelyettese. Hozzátette, hogy idén minden korábbinál több csikó született.

Ázsiában a legnagyobb ilyen fajmegőrző tenyészközpont a Hszincsiang északi részén fekvő Kalamaili Természetvédelmi Területen van. 2004 óta a kutatóközpontból több mint 50 Przsevalszkij-lovat telepítettek a Tiensan Vadvédelmi Parkba. 1986 óta 703 csikó született Hszincsiangban. Jelenleg mintegy kétezer ázsiai vadló él vadon a világon. (MTI)