Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Üzembe helyezték Kína első saját gyártású jégtörőjét

2019.07.11. 09:36

Szolgálatba helyezték Kína első saját gyártású jégtörőjét, amely már az idén csatlakozik három, sarkköri kutatást végző kínai hajóhoz, jelentette a China Daily kínai pártlap csütörtökön.

A Hósárkány-2 (MV Xue Long 2) névre keresztelt hajót, melynek tervezésében az Aker Arctic finn vállalat is részt vett, 2016-ban kezdték el építeni Sanghajban, és tavaly szeptemberben bocsátották vízre.

Csao Jen-ping kapitány elmondta: a jégtörő különlegessége, hogy a hajóorrban és -farban is vannak hajócsavarok, melyeknek köszönhetően ez az első olyan jégtörő hajó a világon, amely előre és hátramenetben is képes jeget törni.

A 122,5 méter hosszú, 22,3 méter széles, csaknem 14 ezer tonna vízkiszorítású hajó maximális sebessége 15 csomó, 2-3 csomós sebességgel haladva pedig 1,5 méter vastag jégpáncél áttörésére képes előre- és hátramenetben egyaránt.

A 4500 tonna teher szállítására képes hajót a többi között a sarkvidéki jégtakarók, a légköri és környezeti viszonyok, továbbá a tengerfenék és halászati források vizsgálatához használják majd.

Kínának eddig egy jégtörője volt, a Hósárkány, amelyet Ukrajnától vásárolt a kilencvenes évek elején. A hajót eredetileg inkább teherszállításra, és nem kutatásra gyártották, de Kínában sarkkutató hajóvá alakították át. A hajó 1994 óta 22 expedíciót végzett a Déli-, és kilencszer az Északi-sarkon.

Kína 1984 óta végez kutatásokat a Déli-sarkon, és az elmúlt években szemlátomást fokozta a tevékenységet. Jelen pillanatban az országnak négy kutatóállomása van az Antarktiszon, az utolsót öt évvel ezelőtt nyitotta meg. (MTI)