Szervác, Imola
12 °C
16 °C

5 milliárd dollárt fizetne a Facebook, hogy elsimítsa az adatvédelmi vizsgálatot

2019.07.12. 23:58

Techcégre még sosem szabott ki olyan hatalmas pénzbüntetést az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), amilyet a Facebook kapott pénteken – írta a BBC. A céget ötmilliárd dollárra büntették amiatt, hogy a politikai tanácsadó Cambridge Analytica hozzájuthatott 87 millió Facebook-felhasználó részletes adataihoz, nagyben segítve ezzel a brit gyökerű céget, amely a big data hatékony kezeléséhez használta fel az adatokat, tökéletesítve a netes politikai marketinget. A cég állítása szerint Donald Trump kampányát is ez vitte sikerre.

A botrány tavaly márciusban robbant a brit Channel 4 rejtett kamerás riportjával, amely után a Facebook is kellemetlen helyzetbe került és várható volt, hogy a személyes adatok laza kezelése miatt büntetés fenyegeti.

Az FTC tavaly márciusban kezdett vizsgálata most ért véget az ötmilliárdos büntetéssel. A döntést 3-2-es szavazattal hozta meg az FTC, de azt még az amerikai igazságügyi minisztériumnak is jóvá kell hagynia, és egyelőre kérdés, meddig tarthat a folyamat. Az FTC zárt ajtók mögött döntött végül a rekordösszegről, tudta meg egy, a tanácshoz közeli forrástól a Wall Street Journal.