Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét Angliában

2019.07.16. 16:16

Sikeresen választottak szét kétéves, fejüknél összenőtt pakisztáni sziámi ikreket egy londoni kórházban – jelentették be a műtétet végző orvosok kedden.

Szafa és Marva Ullah 2017 januárjában született Pakisztánban. A két kislány a koponyájánál volt összenőve, agyuk egy része is összekapcsolódott. "A craniopagus egy kivételesen ritka és összetett állapot" – magyarázta David J. Dunaway, az ikreket operáló sebészcsoport egyik vezetője. A műtétet még februárban végezték el. Az orvoscsoportnak ez volt az eddigi legbonyolultabb operációja – írja az MTI.

Fejüknél összenőtt, de más szerveikben különálló sziámi ikrek egymillió születésből egyszer jönnek világra, az pedig még ritkább, hogy az agyszövetük össze legyen kapcsolódva. Évente világszerte 50 craniopagus-iker születik, közülük csak 15 ikerpár éli túl élete első hónapját.

Dunaway elmondta, hogy a műtéthez a legkorszerűbb technológiát is felhasználták, beleértve a virtuális valóságot, a fejlett képalkotást és a háromdimenziós nyomtatást. Ezek segítettek abban a sebészeknek, hogy megtervezzék és begyakorolják a műtétet a komplikációk minimalizálása érdekében.

Ezek a korszerű tudományos technikák nagyon megnövelték Szafa és Marva sikeres operációjának esélyeit. Az agyuk sokkal jobban össze volt nőve, mint az a korábbi hasonló eseteknél előfordult, így ez egy jóval komplikáltabb műtét volt

– írta közleményében a kórház.

Az operációt a londoni Great Ormond Street-i kórházban végezték el. A kislányokat négy hónappal később bocsátották el a kórházból. Öt hónappal a műtét után az ikerlányok állapota lassan, de biztosan javul. Orvosaik szerint a most következő időszak nagyon lényeges a felgyógyulásukhoz.  • Tippek
  • Biztosítás