Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Szépen látszik a holdfogyatkozás

D KOM20170807001
2019.07.16. 17:22 Módosítva: 2019.07.16. 23:07

Részleges holdfogyatkozásra kerül sor keddről szerdára virradó éjszaka, írja az MTI az Eumet.hu alapján. A fogyatkozás 66 százalékos, vagyis

a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség.

A fogyatkozás országszerte látható, mivel többnyire nem borítják felhők az eget.

Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra, amit szabad szemmel még nem érzékelhetünk. A már látható változásra - magyar idő szerint - kevéssel 21 óra előtt került sor, a részleges fázis pedig 22:01-kor kezdődött, ekkor lépett be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

Küldjön képet a holdfogyatkozásról!

Ha ön látja a holdfogyatkozást, és készít jó képeket, küldjön az Indexnek is belőlük!

A fotókat az ugyelet@mail.index.hu címre várjuk.

 

Lunar eclipse chart close-2019Jul16.png
Fotó: Wikipedia

Holdfogyatkozás csak teleholdkor jöhet létre, ha a Hold áthalad a Föld árnyékán. Az árnyék két kúp alakú részből áll, az egyik a másikon belül helyezkedik el. A külső a penumbra (félárnyék), ahol a Föld csak egy részét takarja el a Nap korongjának. A belső rész az umbra (sötétárnyék), itt egyáltalán nem éri el a Nap fénye a Hold felszínét.

A csillagászok háromféle holdfogyatkozást különböztetnek meg. A félárnyékos/penumbrális holdfogyatkozáskor a Hold a penumbrán halad át, csak nagyon nehezen vehető észre, fényereje csökken. A részleges holdfogyatkozás esetében a Hold egy része belép az umbrába, könnyen megfigyelhető még szabad szemmel is, vöröses barnára változik a Hold színe. Teljes holdfogyatkozáskor az egész Hold áthalad az umbrán, feltűnő jelenség, a Hold teljes egésze vöröses barna színűvé változik.

Legutóbb télen volt egy igen látványos, Magyarországról is megfigyelhető holdfogyatkozás

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek