Újabb város tiltotta be közterületen az arcfelismerő technológiát

2019.07.18. 10:17

Oakland betiltotta az arcfelismerő technológiák használatát a város közterületein, mert az gyakran pontatlan, ezért könnyen vezethet visszaélésekhez, és adatvédelmi aggályokat is felvet – írja a Motherboard.

Az arcfelismerő technológia azzal a kockázattal jár, hogy csökkenti az oaklandi lakosok biztonságát, mert az egyének téves azonosítása a hatósági erővel való visszaéléshez, indokolatlan bebörtönzésekhez és a kisebbségek üldöztetéséhez vezethet

– írta a tiltást javasló levelében Rebecca Kaplan, a városi tanács elnöke. Az oaklandi rendőrség jelenleg nem használ arcfelismerést, de a város rendőrfőnöke korábban ellenezte a technológia teljes tiltását.

Az arcfelismeréssel kapcsolatos egyik kritika, hogy nem elég pontos, és különösen a nők és a kisebbségek esetében lehet magas a hibaszázaléka, így diszkriminációhoz vezethet. A másik fő kifogás a magánszféra megsértése, és ebben a kritikusok általában a Kínában már javában épülő digitális megfigyelő állam intő példájára mutogatnak. A harmadik problémát az adatvédelmi aggályok jelentik, és erre is jó példa Kína, amely több millió megfigyelt ujgur kisebbséghez tartozó személy adatait felejtette őrizetlenül a neten. Ehhez hasonló botrány júniusban az Egyesült Államokban is történt, amikor 100 ezer emberről az amerikai reptereken és határátkelőkön készült hatósági felvételek kerültek hekkerekhez.

Oakland már a harmadik amerikai város, ahol tiltás született az arcfelismerés kapcsán. Az első a szintén kaliforniai San Francisco volt, a második pedig a massachusettsi Sommerville.  • Hírek
  • Hírek