Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Harcos féreg az óceán egyik leghangosabb állata

2019.07.18. 12:47 Módosítva: 2019.07.18. 13:03

Rendkívül erős hangot bocsátanak ki harc közben egy apró tengeri féregfaj egymásnak támadó egyedei – írja a Nationa Geographic a Live Science cikke nyomán.

A Leocratides kimuraorum tengeri szivacsok belsejében él 85-170 méter mélyen, és mindössze 29 milliméter hosszú. Elsőre nem várnánk túl nagy hangzavart egy ekkora állattól, de a Kiotói Egyetem kutatóinak hidrofonos vizsgálata megmutatta, hogy ez nem minden esetben van így.

Amikor két példány összekap, egymás felé fordítják a szájnyílásukat, aztán először gyorsan kitágítják, majd összehúzzák a torokizmaikat, a mozdulatsor során keletkező buborékokat pedig egymásra irányítják. Ez a folyamat pedig akár 157 decibeles is lehet. A kutatást vezető Rjutaro Goto szerint a laborban hallgatva ezek a hangok inkább csak csettintésre emlékeztetnek, de a vízben még hangosabbnak hatnak.

A férgek csak harc során adnak ki hangokat. A kutatók szerint ez a sajátos hanghatás elsősorban a harc mellékterméke, de elképzelhetőnek tartják, hogy kommunikációs célt is szolgál azzal, hogy felkelti a közelben tartózkodó további egyedek figyelmét.