Riasztóan gyorsan olvad a dachsteini gleccser

2019.07.19. 14:24

Riasztó sebességű és mértékű a dachsteini gleccserolvadás. Azonnali klímavédelmi intézkedésekre van szükség – állapította meg egy helyszíni szemle után Runi Anschober környezetvédelemért felelős felső-ausztriai politikus.

A Dachstein-gleccser 1981 óta folyamatosan húzódik vissza. Tizenkét éve áll megfigyelés alatt a gazdasági jelentősége miatt, azóta térfogata 44 millió köbméterrel, vastagsága évente átlagosan egy méterrel csökkent. Az elmúlt évben a csökkenés 1,9 méter volt.

A BlueSky szakértői cég által végzett időjárás-elemzések szerint az idei eddigi trend hasonló az egy évvel korábbihoz, a következő 4-6 hét meteorológiai körülményei döntő jelentőségűek lesznek a gleccser alakulása szempontjából. A 2018-ashoz hasonló hőmérsékletek mellett a kemény tél ellenére is ismét erőteljesen csökkenhet a kiterjedése.

Anschober utalt a Zürichi Műszaki Egyetem és a WSL svájci kutatóintézet nemrég bemutatott tanulmányára, amely szerint az alpesi gleccserek 2050-ig tömegük felét elveszítik a klímakrízis miatt. Ha a következő évtizedekben nem sikerül megfékezni az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét, az Alpok 2100-ra teljesen jégmentessé válik.

A stájerországi Schladming-Dachstein sírégióhoz tartozó, 2700 méter magasan fekvő Dachstein-gleccser az Alpok legkeletebbre fekvő jégfolyama, a Magyarországhoz legközelebb eső gleccsersíterep, Stájerország leglátogatottabb kirándulóhelye. Fontos szerepet játszik az energiatermelésben is.  • Tippek
  • Hírek