Klotild
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Nekimennek az amerikai hatóságok a techóriásoknak

2019.07.24. 13:09

Óriási feladatot tűzött ki maga elé az Egyesült Államok igazságügyi tárcája, és egy nagy lendülettel trösztellenes vizsgálatot indít a legnagyobb technológiai cégeknél. Leginkább arrra kíváncsiak, hogy a maguk területén piacvezető vállalatok illegális monopólimokat hoztak-e létre, korlátozták-e a versenyt, és ezáltal milyen kár érhette a fogyasztókat.

A minisztérium nem nevezte meg a vállalatokat, de korábban aggodalmát fejezte ki a webes keresők, a közösségi média és a kereskedelem területén működő cégekkel kapcsolatban. Ez alapján nagy esély van rá, hogy a Facebook, a Google és az Amazon számíthat a hatósági kérdésekre.

Melyik frissen piacra lépő cég tudja felvenni a versenyt a gazdag óriásokkal?

Az USA igazságügyi tálcájának minden eszköze megvan a versenyügyi vizsgálathoz, és akár a vállalatok szétdarabolását is elrendelheti. Persze ezek az ügyek évekig elhúzódnak, és lehetetlen előre megjósolni a végeredményt.

Ezúttal alapos vizsgálatra számíthatnak az érintett óriások, és van is mitől félniük. Semmilyen konkrét vád nem merült fel velük szemben, és a versenyhatóság úgy általában szeretné tudni, hogy miként nőttek ekkorára, és milyen módszerekkel tartották meg a vezető pozíciójukat.

Az amerikai technológiai cégek állandóan azt igyekeznek kihangsúlyozni, hogy milyen hasznosak a világnak, segítik a többi vállalat modernizációját, egyszerűbbé teszik az emberek életét. Ammi igaz is, de a versenyhatóság nem erre kíváncsi, hanem arra, hogy az erejükkel ellehetetlenítettek-e kisebb versenytársakat. 

Az is biztosan elhangzik majd érvként, hogy a szétdarabolásuk esetén a világpiacon szabad utat kapnak majd a zabolátlanul növekedő kínai riválisaik. Persze nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, szakértők szerint elképzelhető, hogy csak az üzleti módszereiket kell majd finomhangolni, és kisebb-nagyobb büntetéseket is kiszabnak rájuk.

(BBC, Bloomberg)