Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt John Robert Schrieffer Nobel-díjas fizikus

2019.07.28. 14:17

88 éves korában meghalt John Robert Schrieffer Nobel-díjas fizikus, a BCS-elmélet egyik kifejlesztője - jelentette be családja.

Schrieffer egy floridai idősotthonban halt meg szombaton Tallahasseében, ahol egykoron a Floridai Állami Egyetem professzora volt.

John Bardeen és Leon Cooper fizikusokkal közösen kapta meg 1972-ben Schrieffer a fizikai Nobel-díjat a szupravezetés jelenségeinek együtt kifejlesztett elméletéért, amelyet BCS-elméletnek (Bardeen-Cooper-Schrieffer elméletnek) neveznek.

A szupravezetés azon fizikai jelenség, amelynek során egyes szupravezető anyagok nagyon alacsony hőmérsékleten (általában -200 °C alatt) elvesztik elektromos ellenállásukat, valamint kizárják magukból a mágneses mezőt. A BCS-elméletet, a szupravezetők mikroszkopikus leírását a három amerikai tudós együtt alkotta meg 1957-ben.

Schrieffert 2005-ben két év börtönbüntetésre ítélték halálos közúti baleset miatt. Óránkénti 160 kilométeres sebességgel hajtva megölt egy embert, hét másik megsérült a balesetben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport