Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Miniatűr napot építettek amerikai kutatók

2019.07.30. 16:21

Mesterséges napot építettek a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói, hogy kísérleti úton tudják tanulmányozni, hogyan hat a valódi Nap mágneses mezője a Naprendszerre – írja a CNET.

Mesterséges nap a Wisconsin-Madison Egyetemen
Mesterséges nap a Wisconsin-Madison Egyetemen
Fotó: Jeff Miller / University of Wisconsin-Madison

A napmodelljük persze jó pár nagyságrenddel kisebb az 1,4 millió kilométeres átmérőjű Napnál: 3 méter az átmérője, és ránézésre inkább egy óriási agyra hasonlít, amelyből mindenféle drót meredezik ki. A kutatók a Nature Physics szaklapban megjelent tanulmányban mutatták be a Nagy Vörös Labda névre keresztelt modellt.

A mininapba héliumgázt pumpálnak, majd plazmává alakítják. A szerkezet közepén egy mágnes található, amellyel létrehozzák a mágneses mezőt, hogy szimulálni tudják a valódi Nap működését.

A kutatók elsősorban azt akarták tanulmányozni, hogyan jön létre és terjed tova a Naprendszerben a napszél, azaz a Napból kilökődő plazmaáram és mágnesesség. Sikerült a napmodelljükön belül reprodukálniuk a Parker-spirált, azt a mágneses mezőt, amely a Napból kiindulva az egész Naprendszeren keresztülnyúlik. Azokat a plazmakidobódásokat is azonosították, amelyeket olykor a napszelet is hajtják.

A kísérlet kiegészít egy másik projektet, a Parker Solar Probe nevű űrszonda küldetését, amely 2018-ban indult, és a szonda most is épp a Nap körül kering, hogy segítsen jobban megismerni a központi csillagunkat, például megállapítani a napkorona hőmérsékletét, illetve megmérni a napszél sebességét.