Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Megmenekítették az utókornak a belugák énekét

2019.08.05. 13:49

Egy svéd jégtörő hajó mentette meg a belugák éneket rögzítő, az északi-sarkvidéken elsodródott felvételeket, amikről már a tudósok is lemondtak.  A véletlenek sorozatának köszönhetően azonban az Oden nevű jégtörő hajó rögtönzött mentőakció keretében kihalászta a kutatóbóját Kanada északi részén - írja az MTI.

"Műholdakon keresztül láttuk, amint elsodródik, és egészen véletlenül éppen az Oden mellett sodródott. Fantasztikus szerencse volt" - mondta Josh Jones, a San Diegó-i székhelyű Scripps Óceánkutató Intézet munkatársa. Mivel a műszer összetorlódott jégtáblákba szorult, csak idő kérdése volt, hogy széttörjön.

A Scripps kutatói 2013-ban helyezték üzembe a bójára rögzített eszközt Kanadában, az északi-sarkvidéki Barrow-szorosnál a tengerfenéken. Az általa regisztrált hangok felhasználásának célja, hogy jobban megérthessék, milyen hatással van a klímaváltozás a régió tengeri élővilágára.

Egy éven át rögzítette a bója az óceán zajait az elhaladó hajók propellereinek zúgásától kezdve a belugák énekéig. Az érzékeny műszer felvette a narválok zenéjét, grönlandi bálnák és szakállas fókák hangját is.

Jones és társai két egymást követő évben sem tudták begyűjteni a bóját, amely július közepén került felszínre, vélhetően akkor, amikor egy jéghegy felrántotta a tengerfenékről.