Akár teljesen eltűnhetnek Magyarországról a kőrisfák

2019.08.05. 11:16

A védett területen gyökerestől dőlnek ki a beteg kőrisek, életveszélyes a lébényi erdő – írja közleményében Lébény polgármestere. 

A kőriserdők országszerte pusztulnak, egy gombás fertőzés miatt pár éven belül akár teljesen el is tűnhet a kőrisfa Magyarországról. A többmázsás fák gyökerestül fordulnak ki, ezzel komoly károkat okoznak a környezetükben, és életveszélyessé válhatnak az erdők. 

Kovács Gábor, Lébény polgármestere
Kovács Gábor, Lébény polgármestere

A közlemény szerint a lébényi erdő pusztulását több száz kidőlt fa bizonyítja, a tavasszal a hóvirágokkal borított tanösvényre dőltek rá fák. A helyi önkormányzat évek óta próbálja megoldani a problémát, de a városnak nincs jogosultsága erdőgazdálkodásra.

A betegség ellen nincs gyógymód, a közlemény szerint a védett tanösvényt és a még egészséges egyedeket megmentené, ha a szezonon kívüli időben kivágnák és elvinnék a fákat.

Lébényről a legtöbb embernek a középkori templom, a Szent Jakab-zarándokút és a hóvirágmező jut eszébe. A városmarketing szempontjából sem mutat jól, ha utóbbit megnézni életveszélyes. Ráadásul tavasszal több ezer ember látogat Lébénybe a hóvirágmező miatt, köztük óvodás, kisiskolás csoportok. A problémát folyamatosan jelzik a helyi lakosok az önkormányzatnak, de a városnak nincs jogosultsága az erdőgazdálkodáshoz

 – számolt be Kovács Gábor, Lébény polgármestere.

A kőriseket pusztító gombás betegségre már nyolc-tíz éve felfigyeltek a lakosok, a fertőzés azóta folyamatosan terjed a területen. A vészről az utóbbi években több tanulmány is készült, amelyek szerint a kőris a szilfához hasonlóan akár teljesen kipusztulhat Magyarországon, sőt egész Európában.

Kovács Gábor szerint a lébényi erdőben egy országos probléma mutatkozik meg, ami közbiztonsági és erdőgazdasági okokból is nagyobb figyelmet érdemelne.

Lassan egy évtizede küzdünk a helyzettel eredménytelenül. Ez az állapot tarthatatlan, ráadásul a probléma messze túlmutat Lébényen. Bízom benne, hogy a segélykiáltásunk hozzáértő szakemberekhez is eljut

mondta a polgármester. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla