Miklós
5 °C
12 °C

Felelőtlenség a mentális betegségekre fogni a lövöldözéseket

2019.08.07. 11:18

Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint pontatlan, feleslegesen megbélyegző, és felelőtlen volt Donald Trump azon kijelentése, miszerint az elmúlt napok lövöldözéseit az elkövetők mentális betegsége és a gyűlölet okozta. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke ezt még hétfőn mondta, szerinte nem a fegyvertartási törvények a hibásak, és nem ezeket kellene szigorítani, hanem jobb ellátást kellene biztosítani a mentális betegségekben szenvedő embereknek. 

A pszichológusok szerint nem csak a mentális betegségek, de a gyűlölet, a fanatizmus és a lőfegyverek könnyű megszerzésének lehetősége is kulcsfaktor a lövöldözéseknél. 

Ha tényleg csak a mentális betegségektől függene, akkor az egész világon, lennének hasonló lövöldözések, hiszen mindenhol vannak olyan emnerek, akik mentálisan sérültek.

Ez az egyik érve a pszichológusoknak, akik szerint minden ötödik amerikai ember érintett a kérdésben. Arthur Evans, a társaság vezetője azt mondja, hogy a mentális betegségeket felelőssé tenni a történtekért talán javíthatja a betegek ellátását, de ez sem fogja visszatartani a következő lövöldözőt.

Lori Ann Post professzor szerint a lövöldözők mindössze 5 százalékát kezelték valamilyen mentális betegséggel. Szerinte a cselekmények nagy része gyűlöletbűntény, vannak akik bosszúból ölnek, vannak akiknek valamilyen küldetéstudatuk van, és olyanok is, akik később azt mondják, hogy egyszerűen a lehető legtöbb embert szerették volna megölni. Ide lehet sorolni a családon belüli erőszak olyan elkövetőit, akik egész családokat ölnek meg, és a tömeggyilkosságok elkövetői is általában valamilyen családon belüli ügy, gyűlöletbűncselekmény vagy megtorlásos gyilkossággal magyarázzák a tettüket. Ráadásul a statisztikák szerint a tömegmészárlások ritkák, az amerikai halálesetek mindössze fél százaléka okolható ezzel. 

Valóban sok ember fegyveres haláláért okolhatóak a mentális betegségek, de ezek jelentős része öngyilkosság, amit a depresszió vált ki

- mondja Post. 2017-ben majdnem 40 ezer ember halálát okozta fegyver, ebből majdnem 24 ezer ember lett öngyilkos. 

A fegyveres erőszak és mentális betegségek kapcsolatának kutatására szakosodott Jeffrey Swanson, a Duke Egyetem professzora azt mondja, hogy bár úgy tűnik, mintha nagyon sok lenne a tömegmészárlás, valójában egyáltalán nem gyakori, és teljesen mások a motivációk.

Extrém gyűlöletből és haragtól az akut pszichopatológiai esetek nagyon ritka megnyilvánulásáig bármi lehet kiváltó ok, az ilyen esetek rizikófaktorai nem specifikusak, ezért nem is lehet azt állítani, hogy szimplán csak a mentális betegség okozza

- mondja Swanson, aki arra is figyelmeztet, hogy más országok ugyanúgy kezelik a mentális betegségeket, náluk mégsincs tömegmészárlás. Azt is hozzáteszi, hogy míg a bűnözés nagyjából hasonló adatokat mutat, mint a világ többi részén, a gyilkosságok száma kiugróan magas Amerikában, ennek pedig egyértelműen az lehet az oka, hogy nagyon egyszerűen lehet fegyverekhez jutni. 

A szakemeberek szerint ha szigorítanák a fegyvertartás és a fegyvervásárlás kritériumait, akkor nem csak a tömegmészárlások, de a gyilkosságok és az öngyilkosságok száma is csökkenne.  A döntéshozóknak pedig nem a mentális betegségekre kellene hárítani a felelősséget, hanem komolyabban kellene foglalkozni a gyűlölettel, rasszizmussal, és a fanatizmussal. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport