Gergely
6 °C
23 °C

Az asztmás megbetegedések harmadát a légszennyezés okozza

2019.08.08. 15:57

A kutatók becslése szerint több ezer 1-14 év közötti gyerek asztmáját okozhatja a légszennyezés.  Csak az Egyesült Királyság területén 1,1 millió gyerek szenved az asztmától. A kutatók szerint az autók légszennyezése roncsolhatja a légutakat, az állandó irritáció pedig az asztma kialakulásához vezethet azoknál a gyerekeknél, akik genetikailag hajlamosak a betegségre.

A Barcelonai Egészségügyi Intézet  18 európai ország több mint 63 ezer asztmás betegének adatait nézték át. Az asztma előfordulásának gyakoriságát a szennyező anyagok expozíciós szintjének becslésével vetették össze, majd azt is megbecsülték, hogyan alakultak volna az értékek, ha csökken a légszennyezés mértéke. 

Arra jutottak, hogy az esetek 11,4 százaléka megelőzhető lett volna, ha az országok betartanák a WHO szállópor értékére vonatkozó előírásait. A számok akkor lennének a legjobbak, ha nem csak a közlekedés okozta légszennyezettség csökkentése mellett köteleznék el magukat az országok, hanem az ipari szereplők is vállalnák, hogy csökkentik a káros anyagok kibocsátását. Ha minden európai ország vállalná, hogy csökkenti a légszennyezést, akkor az esetek több mint 33 százaléka megelőzhető lenne, ha a fosszilis energiahordozókról a környezetbarátabb megoldások felé fordulnának az országok. 

"Egyetlen gyereknek sem szabadna asztmás rohamot kapnia, és az asztma tüneteivel élni azért, mert koszos a levegő" - összegzik a tanulmány készítői, miért is lenne fontos, hogy a kormányok hatékonyabban lépjenek fel a légszennyezés ellen.