Megvan az óriási hatásfokú napelemek titka

Az amerikai Rice Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert arra, hogy a napelemek a fény mellett a termikus sugárzást is hasznosítani tudják, és ezáltal jelentősen megnövekedjen az áramtermelő képességük. Gyakorlatilag elkapják azt a hatalmas hőmennyiséget, amely egyébként csak a légkörbe kerülne.

Mindenki ismeri az infravörös hőkamerát: az általa rögzített képen a forró testek úgy néznek ki, mintha ragyognának. A forró felületeknek ez a sugárzása nagyon széles spektrumú, ám amikor a fényből állítunk elő elektromos áramot, az átalakítás csak akkor hatékony, ha csak egy keskenyebb sávban történik. 

A Rice tudósai Gururaj Naik és Junichiro Kono vezetésével erre a sávszűkítésre találtak ki egy módszert. A megfelelő irányba elrendezett nanocsövek elnyelik a hulladékhőt, és keskenysávú fotonokká alakítják, vagyis a hőből nem közvetlenül keletkezik elektromos áram, hanem egy közbeiktatott lépéssel.

Az előzetes becslések szerint a napelemek hatásfoka a most átlagosnak mondható 22 százalékról akár 80 százalékra is felvihető.

Innnetől már csak az a kérdés, hogy miként oldható meg a nanocsövek nagyüzemi gyártása, hogy a világ könnyen át tudjon állni a megújuló energiára. A paranoiásak pedig amiatt kezdhetnek el aggódni, hogy a rengeteg pénzzel kitömött hadseregek és hatóságok az eddig csak filmekben látott apró kémeszközöket is meg tudják majd hajtani napenergiával, és sokkal könnyebb lesz lehallgatni az emberek tömegeit.

(Rice Egyetem)

Az oldalról ajánljuk

  • Külföld
Ferenc pápa a melegekről: élettársi törvényre van szükség

Az azonos nemű párok számára lehetővé kell tenni a bejegyzett élettársi kapcsolatot – jelentette ki az egyházfő.

tegnap, 08:54

  • Belföld
Gyurcsány Ferenc: Életem legnagyobb politikai élménye a DK

A Demokratikus Koalíció kilencéves születésnapját ünnepli Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalán.

tegnap, 12:29

  • Tech-Tudomány
A macskák nem rossz fejek, csak nem értjük a testbeszédüket

Pislogva mosolyog, hunyorítva szeret. És magasról tesz mindenre.

október 18., 10:40

  • Belföld
Jön a magyar műhold, plusz egymilliárdot kapott űrtevékenységre a külügy

Előkészítő szakaszban van egy űridőjárási misszió is.

október 21., 07:47

  • Kultúr
SZFE: veszélyben a bizalom, eltűnnek a mesterek

Mi lesz a színművészetis diákokkal a mestereik nélkül?

október 20., 20:48