Gyárfás
18 °C
35 °C

A szén-dioxid-többlet lassíthatja is a klímaváltozást

2019.08.13. 18:11

A Föld szerves anyagainak összessége, a biomassza 12 százalékkal növekedhet a légkörbe jutó szén-dioxid-többlet által, és ez a növekedés lehet az, ami lassíthatja a klímaváltozást.

Ez a fő megállapítása az ausztriai székhelyű, de nemzetközi Alkalmazott Rendszeranalízisek Nemzetközi Intézete (IIASA) Nature Climate Change szaklapban publikált tanulmányának. A kutatók az MTI által szemlézett cikk szerint arra jutottak, hogy a biomassza - azaz a bioszférában megtalálható szerves anyagok összessége - 2100-ra a mostanihoz képest nagyjából 12 százalékkal növekedhet. A biomassza így keletkezett többlete

körülbelül annyi szén-dioxidot tárolna el, mint amennyi a fosszilis üzemanyagok égetésével hét év alatt a Föld légkörébe jut.

A kutatócsoport nagy számú tanulmányt elemzett, amelyek azt vizsgálták, hogyan növekedtek különböző körülmények között a növények az elmúlt évtizedekben.

Egyik kérdésük az volt, hogy van-e olyan pont, amelyet elérve a növények nem tudnak további szén-dioxidot felvenni. 2100-ig azzal lehet számolni, hogy a növények a légkörbe kibocsátott többlet szén-dioxidnak legalább egy kis részét képesek lesznek magukba szívni, a századforduló után azonban "nem tudni, mennyire lesznek erre képesek". A biomassza többletnövekedését mindenek előtt a rendelkezésre álló foszfor és nitrogén mennyisége korlátozza, melyekre a növényeknek a szén-dioxid felvételéhez szükségük van.

Cesar Terrer, a kutatás vezetője szerint a prognózisból az következik, hogy a fosszilis üzemanyagok égetésének abbahagyása mellett az erdőpusztulás megállítására van szükség.

legalábbis a második legjobb stratégia, ha megállítjuk az erdőirtást, megóvjuk az erdőket, hogy a fák növekedjenek és szén-dioxidot vonjanak ki a légkörből.

A legnagyobb szén-dioxid-tárolási potenciállal az amazóniai, indonéziai és kongói esőerdők rendelkeznek. "Ezeken a területeken nagyon fontos eszköz megy veszendőbe, mellyel legalább korlátozni lehetne a Föld felmelegedését" - tette hozzá Terrer.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.