Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Nem tudott dokkolni az űrterminátor

2019.08.24. 11:52

Nem tudott elsőre csatlakozni a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS-hez) az az ember nélküli Szojuz űrhajó, amely a Skybot F-850, Fedor (oroszosan Fjodor) ember alakú robotot szállítja, írja az MTI. 

A Szojuznak szombat reggel kellett volna csatlakoznia az ISS-hez, de gondok akadtak az űrállomáson lévő Kursz nevű automata dokkoló rendszer jelerősítőjével, ezért nem sikerült. Orosz hírügynökségek szerint az űrhajó 99 méterre közelítette meg az űrállomást, majd visszatért a biztonságosnak mondható 279 méteres távolságra.

A kudarc után az irányítóközpontban zárt ajtók mögött összeült egy állami bizottság. Dmitrij Rogozin, az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz vezetője azt mondta, hogy hétfő reggel próbálkoznak újra a dokkolással. Addig az ISS fedélzetén lévő űrhajósoknak le kell szerelniük a dokkoló rendszer jelerősítőjét, tesztelniük kell, és ha szükséges, akkor lecserélik.

Egyre több mesterséges intelligenciát kap majd

A Szojuz űrhajó csütörtökön startolt el a kazahsztáni Bajkonurból fedélzetén a Fedor (Fjodor) nevű, ember alakú robottal. Fedor neveét a Final Experimental Demonstration Object Research (Végső Kísérleti Szemléltető Tárgykutatás) angol kifejezés rövidítéséből nyerte, alapvetően egy távirányítással őt navigáló ember mozdulatait képezi le egyidejűleg, de korlátozott autonóm cselekvésre is képes. Az android az űrállomás fedélzetén tartózkodó Alekszandr Szkvorcov űrhajós és a földi irányító központban tartózkodó egyik kezelő mozdulatait fogja lemásolni. Ennek a robottípusnak az űrben használandó változata a Skybot F-850-es elnevezést kapta.

Fedor 184 centiméter magas, felszereltségétől függően 106-160 kilogramm súlyú és 20 kilogramm hasznos teher hordozására alkalmas humanoid robot. Képes járni, emelni, kormányozni, lőni, kúszni-mászni és felborulás után önállóan talpra állni. Fedort fokozatosan bővülő mesterséges intelligenciával is ellátják majd.

A robot, amely a tervek szerint 17 napig tartózkodik majd a világűrben, az űrhajó parancsnoki üléséről felköszöntötte Oroszország lakóit nemzeti trikolórjuk megalkotásának 350. évfordulója alkalmából.

CIMON, Robonaut 2, a kis Kirobo, Astrobee-k

Nem Fedor lesz az első ilyesmi robot, aki megjárja a Nemzetközi Űrállomást. A NASA Robonaut 2 láb nélküli humanoid robotja 2011-től a 2014-ben történt meghibásodásáig dolgozott ott, majd tavaly visszahozták a Földre, ahol korszerűsítve várja a visszatérést. Az Európai Űrügynökség (ESA) által kifejlesztett, gömb alakú CIMON (Crew Interactive Mobile Companion, avagy Legénységi Interaktív Mobil Társ) tavaly óta segíti az űrhajósokat, az IBM földi Watson számítógépével összekapcsolva.

A Newsweek szerint az űrállomás legfejlettebb robotja a két Astrobee repülő kocka, amelyeket a NASA áprilisban juttatott fel. A japánok úttörő robonautája 2013-ban a 34 centiméter magas, emberre emlékeztető külsejű Kirobo volt ugyanitt.

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
4990 Ft
4242 Ft