Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Jobb internet van az űrben, mint a legtöbb háztartásban

iss056e201046
2019.08.26. 08:52

Bárhová is jut el az emberiség a világűrben, szükség van a megbízható és gyors kommunikációra, hogy a küldetések életbevágóan fontos adatai eljussanak a földi központokba.

Először ott érdemes kiépíteni a legjobb vonalakat, ahol állandó az emberi jelenlét: a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Eddig is elég gyors volt az űrhajósok hozzáférése az ISS-en, ám most a NASA duplázott.

600 megabit per másodperces az adatátviteli sebesség

Ez jó alapot biztosít majd az Egyesült Államok által tervezett, Holdhoz közeli Lunar Gateway eléréséhez, amely jóval messzebb lesz a Földtől, mint az ISS.

A Speedtest.net felmérései alapján hazánkban a vezetékes netkapcsolatok átlagosan 114 megabit per másodperces letöltési és 53 megabites feltöltési sebességűek. A világátlag ennek nagyjából a fele.

A Space Network nevű űrbéli hálózatnak egy rakás földfelszíni antenna a része, valamint számos műhold, amelyek úgy helyezkednek el, hogy könnyen át tudják sugározni az adatokat a NASA földi állomásaihoz. A mostani frissítésben megújult a NASA felszíni infrastruktúrája, lecseréltek szoftvereket, és jobb adatfeldolgozó processzorokat telepítettek a központi számítógépekbe.

(Science Alert)

(Borítókép: A Nemzetközi Űrállomás. Fotó: NASA)