Gizella
9 °C
14 °C

Bevezetik a 3D szkennert a brit reptereken, ki se kell majd nyitni a kézipoggyászt

2019.08.26. 11:46

Nem kell majd elővenni a laptopot és a folyadékokat a kézipoggyászból, mert Boris Johnson kabinetje elrendelte a brit reptereken a háromdimenziós szkennerek használatát. Szakértők becslése szerint ezzel körülbelül ötvenszer gyorsabb lesz az ellenőrzés, és még növekszik is az utasok biztonsága.

A világ legnagyobb repterein pár éve már elkezdték bevezetni azokat a modern 3D szkennereket, amelyek leginkább az orvosi CT-hez hasonlíthatók, és olyan részletes képet készítenek a lezárt táskák tartalmáról, hogy az esetek nagy részében nincs szükség a kipakolásra.

A reptéri személyzet a pillanatok alatt elkészülő háromdimenziós képet elforgathatja, hogy minden oldalról megnézze a tárgyakat, belátnak a laptop burkolata alá, és azt is pontosan kimutatja a gép, hogy milyen folyadékok vannak a palackokban.

Az új berendezés 5-10-szer drágább a most használt röntgengépeknél, és a brit kormány erre nem ad pénzt, azt a reptereknek kell kigazdálkodni. A beszerzésre kaptak némi haladékot, 2022 decemberéig kell minden kaput ellátni 3D szkennerrel.

Boris Johnson azzal magyarázta a döntést, hogy szeretnék fenntartani London és az Egyesült Királyság központi szerepét a világgazdaságban, és ehhez kulcsfontosságú, hogy az utazás a lehető legkényelmesebb legyen.

A Heathrow reptéren már van néhány modern 3D szkenner, és ebben is kezd kialakulni a globális verseny: a hollandok az amszterdami Schipol reptéren, az USA-ban pedig Atlantában és Chicagóban használják a modern eszközöket.

(The Guardian, SKY News)