Virág
0 °C
2 °C

Óriási exobolygót fedeztek fel

2019.08.28. 16:03
Parittyaszerű mozgása alapján fedeztek fel egy óriási tömegű exobolygót. A (nekünk) új bolygó háromszor akkora, mint a Jupiter, a Naprendszer legnagyobbja.

A HR 5183 b nevű exobolygó hosszúkás, tojásdad alakú pályán kering a csillaga körül. Ilyen mértékű excentricitással nem találkoztak még eddig egyetlen más exobolygónál sem – idézi az MTI Sarah Bluntot, a The Astronomical Journal című lapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét. A csillaguktól távol keringő más bolygók általában kis excentricitásúak, röppályájuk inkább kör alakú.

Ez a bolygó azonban ideje nagy részét a csillaga naprendszerének külső részén tölti, lassan mozogva a nagyon nagy excentricitású pályán, majd elkezd gyorsulni és parittyaszerű mozgással kerüli meg a csillagot

– mondta Andrew W. Howard, a Caltech professzora, az exobolygókat vizsgáló kutatás vezetője. A parittyamozgás olyan megkülönböztető jellemző, ami alapján a kutatók biztosak lehetnek abban, hogy valódi bolygóról van szó, még ha nem is látták a teljes keringési pályáját.

A bolygót az úgynevezett radiálissebesség-mérés módszerével fedezték fel. Ezzel az anyacsillagnak azt az imbolygását észlelik, amelyet a bolygók gravitációs vonzása idéz elő. Ezeknek az adatoknak az elemzése ugyanakkor általában megkívánja a bolygó teljes pályájának megfigyelését. Azoknak a bolygóknak, amelyek távolra jutnak a csillaguktól, akár évtizedekbe vagy évszázadokba is telhet, mire befejeznek egy teljes pályát. Az új felfedezés rávilágít arra, hogy a radiálissebesség-mérés használatával évtizedekig tartó várakozás nélkül lehet megfigyeléseket végezni távoli bolygók esetében is.