A delfinek belehalnak a túl nagy emberi szeretetbe

2019.08.28. 11:24
Az új-zélandi hatóságok megtiltották, hogy a turisták a jövőben együtt úszkáljanak a veszélyeztetett palackorrú delfinekkel, a delfinmánia ugyanis már a kölykök életét fenyegeti.

A természetvédelem illetékesei szerint az emberek már túlzottan szeretik a delfineket, az állandó emberi jelenlétnek pedig súlyos következményei vannak a palackorrúak pihenésére és táplálkozási szokásaira.

A tiltás az Új-Zéland északi részén lévő, turistaparadicsomnak számító Bay of Islandsra vonatkozik. A palackorrú delfinek imádnak a partok közelében úszkálni, ezért különösen népszerűek és instakompatibilisek a humán invazív faj képviselői között. 1990 óta azonban a harmadára csökkent a számuk, ma már csak 19 egyed keresi fel rendszeresen a helyet, a borjak között pedig 75 százalékos a halandóság – írja a Guardian.

A problémák egyik oka a hatóságok szerint a túl nagy turistaforgalom, mely a delfineket a természetes élőhelyükön éri. Ezért mostantól nemcsak az együtt úszást tiltják, de a túraszervezőket is korlátozzák, a delfines interakciók ezentúl rövidebbek és napszakok szerint is limitáltak lesznek. A nap nagy részén a palackorrú delfineket békén kell hagyni.

A szigorítás csak a palackorrú delfinekre vonatkozik, Új-Zéland más részein, illetve a közönséges delfinekkel továbbra is lehet együtt úszni a tengeri emlősökkel.  • Bérelnék
  • Bankszámla