Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Nem létezik meleggén (illetve rengeteg meleggén létezik)

2019.08.29. 22:16

A kilencvenes években elterjedt az a téveszme (és ezt még közismert magyar genetikusok is terjesztették), hogy megtalálták a homoszexualitás génjét - a népszerű irodalomban meleggént - amely egy szem magában határoz az ember nemi orientációjáról. Aki egy kicsit is konyít a viselkedésgenetikához, annak persze azonnal nyilvánvaló volt, hogy ez mekkora butaság.

Az efféle komplex jellegeket, amelyek nem 1/0 módjára, hanem egy folytonos spektrum mentén nyilvánulnak meg (vagyis a két elméleti végpont között végtelen számú köztes állapot képzelhető el),

mindig sok gén együttes, és egymást befolyásoló hatása határozza meg (a környezeti hatások mellett).

Az MIT és a Harvard kutatói vezette nemzetközi konzorcium a Science ma megjelent számában jelentette meg az eddigi legnagyobb genetikai felmérés eredményeit, amely (többek között) a szexuális irányultság genetikai meghatározottságára kereste a választ. Ha úgy tetszik, a vizsgálat negatív eredményt hozott, hiszen nem találták meg azt a gént, amely eldönti, hogy az ember milyen embert fog szeretni.

Az illető genomja alapján gyakorlatilag képtelenség meghatározni szexuális orientációját

- mondta Ben Neale, a kutatásban részt vevő egyik genetikus. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szexuális viselkedésnek ne lennének öröklött faktorai. Vannak, de ezek egy vagy néhány fő gén helyett rengetegen vannak, és mindegyikük csak kicsit járul hozzá a végeredményhez.

(AFP)  • Vennék
  • Hírek