Domonkos, Dominika
19 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Hivatalosan is nagyon rosszak a Nagy-korallzátony kilátásai

2019-08-30T065052Z 473177146 RC13CEBC2A30 RTRMADP 3 AUSTRALIA-EN
2019.08.30. 13:37

A legalacsonyabb szintre minősítette le, rosszról nagyon rosszra rontotta a Nagy-korallzátony kilátásait az ausztrál nemzeti parkot kezelő hatóság. A Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBMRPA) ötévente tesz jelentést a világ legnagyobb korallzátonyának állapotáról, a pénteken publikált friss jelentése szerint a komor kilátások fő oka a klímaváltozás.

A korallzátony állapota romlott az előző, 2014-es jelentéshez képest, de a korallok előtt álló kihívások nem leküzdhetetlenek, a klímaváltozás elleni érdemi globális fellépés lassíthatná a pusztulás tempóját, növelné az ökológiai gyógyulás esélyét – állapítja meg a nemzeti park.

A jelentés szerint a Nagy-korallzátony egyes részei továbbra is jó állapotban vannak, de számos fajt fenyeget veszély, delfineket, tengeriteheneket, cápákat, rájákat és teknősöket is.

A romlásban közrejátszanak olyan emberi tevékenységek is, mint a szárazföld partvidékének fejlesztése, a kontinensen képződött szennyvíz tengerbe vezetése és az illegális halászat – írja az MTI.

A 2300 kilométer hosszan elterülő korallzátony 400 féle korallnak, 1500 halfajnak, 4000 féle puhatestűnek ad otthont. Az állapot romlása azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a tengeri nemzeti park az UNESCO világörökségi listáján átkerül a veszélyeztetett kategóriába, ami presztízsveszteséget jelentene az ausztrál kormánynak és árthatna a turizmusnak is.

Borítókép: Nagy-korallzátony Fotó: REUTERS/David Gray/File Photo