Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Európa még gyorsabban melegszik, mint gondolták

2019.08.30. 08:58

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél is gyorsabban melegszik Európa – állapítják meg a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói friss számításaik alapján. A klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát – írják a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban. Eszerint

1950 óta megháromszorozódott a szélsőségesen meleg napok száma Európában és a nyarak általában melegebbek lettek, míg a szélsőségesen hideg napok száma felére csökkent és a telek melegebbé váltak.

A tanulmány szerint Európa egyes részei gyorsabban melegszenek, mint ahogyan azt a korábbi klímamodellek előre jelezték. Ruth Lorenz és munkatársai az európai meteorológiai állomások 1950 ás 2018 közötti megfigyelési adatait használták fel, majd megvizsgálták, hogy idővel miként változtak a legmelegebb és a leghidegebb szélsőséges értékek.

Kimutatták, hogy a szélsőségesen meleg napok átlag 1,3 Celsius-fokkal, a szélsőségesen hidegek 3 Celsius-fokkal lettek melegebbek. A legmelegebb és leghidegebb éjszakák is jelentősen melegedtek, jobban, mint a nekik megfelelő nyári és téli középhőmérséklet – írja az MTI.

Európa egyes térségeiben drasztikusan eltérő hőmérsékleti trendeket mutattak ki. Közép-Európában például évtizedenként 0,14 Celsius-fokkal voltak melegebbek a szélsőséges napok, ami majdnem 1 Celsius-fokos emelkedést jelent a tanulmányozott időszakot illetően.