Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A sima Rapsberry Pi tökéletesen működik az űrben

2019.09.05. 13:27

A brit Surrey Satellite Technologies (SSTL) nevű űrtechnológiai cég vett két Rapsberry Pi Zero miniszámítógépet (a hozzájuk való kameramodullal együtt) 50 fontért. Kicsit tesztelték őket, hogy melyik működik jobban, majd a nyertest különösebb változtatás nélkül felszerelték a Demonstration of Technology-1 (DoT-1) műholdjukra, és júliusban egy Szojuz rakéta fedélzetén felküldték az űrbe.

108615861 1
Fotó: SSTL

A kamera-számítógép párosa a fenti képet lőtte a Földközi-tenger nyugati medencéjéről.

A cég állítása szerint tényleg nem tettek velük semmit, ami az űrbéli viszonyokra készítette volna fel őket. Mindössze a kamera lencséjét cserélték le halszemoptikára, de ennek nincs köze a világűrben várható megpróbáltatásokhoz.

A cég ezzel demonstrálta, hogy esetenként a bolti polcról leemelhető, a szokványos űrtechnológiai berendezésekhez képest fillérekből beszerezhető eszközök is tökéletesen használhatók az űrben. a Dot-1 műhold fő rendeltetése a 17,5 kilogrammot nyomó Core Data Handling System (DHS, adatkezelő rendszer) tesztelése volt. A fotót először a Rapsberry Pi-hez kapcsolt külső memóriában tárolták, majd a Core-DHS-en keresztül sugározták vissza a földre.

A kamera videót is rögzített, méghozzá meghökkentően jó minőségben:

Korábban az Európai Űrügynökség is felvitt két Rapsberry Pi-t a Nemzetközi Űrállomásra, de azokat előtte jócskán átalakították, hogy bírják a kozmikus strapát. Lehet, hogy enélkül is simán működtek volna.

(SSTL)

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft