Megállította a balatoni algásodást a lehűlés

2019.09.13. 15:18

A legutóbbi, nyílt vizi mérések eredménye szerint drasztikusan csökkent az algatömeg a Keszthelyi-öbölben is, miután a szeptember eleji lehűlés megállította az algák szaporodását a Balatonban – közölte Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) kutatója az MTI-vel. 

A héten öt helyszínen végeztek méréseket a tó nyílt vízén, az eredmények szerint pusztulásnak indult az algaállomány. Az algák mennyiségét jellemző a-klorofill koncentráció a 100 feletti érték után 40 mikrogramm per liter alá csökkent ismét a Keszthelyi-öbölben. 

A nyíl tvízi mérésektől eltérő értékek lehetnek a tó partmenti, sekély vizű részein, öbleiben.

A professzor hangsúlyozta, a helyzet gyors javulása nem jelenti azt, hogy nem kell kideríteni mielőbb az augusztus végi rendkívüli algainvázió okát. Arról is beszámolt, hogy a BLI 1965 óta rendelkezik adatsorral a Balatonról, amelyből kiderül, hogy 2019 előtt utoljára 1994-ben volt kifogásolható mértékű algásodás a tó nyílt vizében.

Jó volt a strandok vízminősége

A somogyi és a zalai kormányhivatal közleménye szerint a szezonban a vizsgálatok alapján valamennyi strand vize fürdésre alkalmasnak bizonyult, és a strandokon szeptember első napjaiban sem tapasztaltak olyan értékeket, ami alapján a fürdőzés egészségügyi kockázatot jelentene.

A Somogy Megyei Kormányhivatal közlése szerint a Balaton déli partján 59 természetes fürdőhely üzemelt ezen a nyáron, zömében június 7-től szeptember 1-ig. A fürdővíz jogszabályoknak megfelelő monitorozása érdekében az üzemeltetők havonta egy-egy mintát vettek, amelyeket akkreditált laboratóriumok értékeltek ki.

Területünkön a fürdővizek állapota az ellenőrzések időpontjában nem utalt cianobaktérium burjánzásra, és az üzemeltetők sem jelentettek erre utaló jeleket a szezon során. A hőmérséklet csökkenése és a légmozgás a cianobaktérium burjánzás esélyeit jelentősen csökkentik, így a nyári szezont követően ennek előfordulására még kevesebb eséllyel lehet számítani.

A Balaton Zala megyei területén idén 8 természetes fürdőhely üzemelt a nyáron. A leghosszabb ideig nyitva tartó fürdőhely is hivatalosan bezárt az elmúlt hétvégén. A strandok megnyitása előtt, továbbá a szezon alatt 3-6 alkalommal vizsgálták a vízminőséget. Abban az esetben, ha a fürdővíz kékeszöld színű, zavaros, habzik, cianobaktérium sejtszám, klorofill és toxin vizsgálatot is végeznek.

A szezon előtt mintázott fürdővíz vizsgálati eredmények nem estek kifogás alá az idei évben sem, a szezon folyamán egy alkalommal jeleztek fürdővíz-elszíneződést, amely után az illetékes hatóság valamennyi engedélyezett strandon elvégeztette a szükséges vizsgálatokat. Az eredmények nem haladták meg a jogszabályban meghatározott kifogásolt szintet.

– közölte a Zala Megyei Kormányhivatal.  • Hírek
  • Hírek