Krisztina
18 °C
24 °C

A Tejút közepén lévő fekete lyuk éhesebb, mint valaha

2019.09.16. 10:35 Módosítva: 2019.09.16. 15:30

A galaxis középpontjában székelő szupernehéz fekete lyuk, a Sagittarius-A* ez előző évben soha nem látott mennyiségű anyagot szippantott magába, áll a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) csillagászainak tanulmányában.

(A cikkben szereplő időpontokat végig úgy kell érteni, hogy ekkor érzékeltük. Merthogy sok ezer fényévre lévő objektumok általunk látott történései valósában sok évezreddel ezelőtt történtek.)

Még sohasem láttunk hasonlót, mióta ezt a szupernehéz fekete lyukat tanulmányozzuk, az elmúlt 24 évben. Általában egészen csendes, diétázó fekete lyuk módjára szokott viselkedni. Nem tudjuk, most ki váltotta ki nála, hogy egyszeriben habzsolni kezdett

- nyilatkozta a Guardiannek Andrea Ghez, a kutatás vezetője. A vizsgálatban több mint 13 ezer megfigyelés adatait elemezték a fekete lyukról, amelyeket 133 éjszakán végeztek 2003-tól kezdődően. A megfigyelések a hawaii Keck-obszervatóriumban, illetve a chilei Európai Déli Obszervatórium Nagyon Nagy Távcsövével történtek.

A fekete lyukat magát ily módon nem lehet közvetlenül tanulmányozni, hiszen nem jön ki belőle fény, de az eseményhorizonton kívül lévő, a fekete lyuk felé egyre gyorsuló és felizzó gázok sugárzását lehet mérni. A kutatócsoport felfedezte, hogy május 13-án az eseményhorizont közvetlen környezete kétszer olyan fényes volt, mint a második legfényesebb állapot, amit megfigyeltek. Emellett még két, különösen fényes jelenséget is megfigyeltek a fekete lyuknál,

egyikre sem volt példa korábban.

A kutatócsoport által kifejlesztett új kutatási módszer segítségével újraelemeztek régebbi, rosszabb minőségű felvételeket is, és megállapították, hogy a fekete lyuk környezete az elmúlt negyedszázadban sosem volt olyan fényes, mint az elmúlt évben.

A nagy kérdés, hogy mit jelent ez a különösen erős anyagelnyelés, és az ebből adódó fényjelenség. Elképzelhető, hogy a fekete lyuk új életfázisba lépett, de az is, hogy e tűzijátékok csak múló szeszélyek. A hipotézisek szerint elképzelhető, hogy a jelenséget az okozza, hogy tavaly nyáron a fekete lyuk megközelítette az S0-2 jelű csillagot, és annak gázai most léptek be a lyukba. Az sem kizárt ugyanakkor, hogy az izzó anyag egy kettőscsillagból, a G2-ből származik, amely 2014-ben merészkedett túl közel a fekete lyukhoz.