Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Olcsó edző a Honor Band 5, és nagyon nem akar lemerülni

2019.09.17. 05:25

Tornaóráról ismerős lehet az a fajta tanár, aki csak támaszkodik a bordásfalnál, a sípját fújja vagy ordít vörösödő fejjel, de soha senki nem látta még mozogni. Na ez az olcsó és elkényelmesedett edző a Honor Band 5, amely komoly sportteljesítményt nem tud felmutatni, de az ember cseszegetése jól megy neki. Sokkal pozitívabb értelemben, mint a tesitanárok esetében.

Lemerülni? Nem az ő stílusa.

Tesztelői szemmel bosszantó eszköz a berlini IFA-n múlt héten bemutatott Honor Band 5 fitneszóra, mert ide kéne írnom valamit az energiafogyasztásáról, de folyamatos használattal egy hét alatt sem volt hajlandó lemerülni.

Most 44 százalékon áll. Oké, esténként letettem az ágy mellé, mert nem szeretek karórában aludni, de nagy eséllyel úgy is működik legalább másfél hetet, ha figyeltetjük vele az alvásunkat.

Fennáll a veszélye, hogy mire tölteni kell, elfelejtjük, hogy melyik fiók mélyére tettük el az adapterét.

Az alacsony fogyasztás azzal is magyarázható, hogy rendkívül egyszerű és kicsi eszköz. Egyetlen érintésérzékeny gomb van rajta a kijelző alatt, amivel manuálisan bekapcsolhatjuk a kijelzőjét, vagy visszaléphetünk az óra funkcióra. A menüben az érintőkijelző segítségével tudunk lépkedni.

Mivel a kijelző téglalap alakú, a 0,95 colos képátló sokkal kisebb felületet jelent, mint az 1,2-1,4 colos átló a Samsung Galaxy kerek óráin, szóval kevesebb pixelt (120×240) kell felizzítani, így a Band 5 OLED-panele kevesebb energiát fogyaszt. Munkaidőben, irodában ülve a legkisebb fényerőn is kezelhető, ám napsütésben érdemes feltekerni a világítást a maximumra. Az is sokat számít, hogy csak pár tucat óralap gyárilag megadott közül választhatunk, és a legtöbbnél a kép nagy része fekete, ami az OLED-eknél a fogyasztás alacsonyan tartását segíti.

Mivel Band 5-nek kevés extra funkciója van, nem fogunk túl gyakran ránézni. Méri a lépéseinket, és szól, ha egy órája csak punnyadunk a széken Alapból kikapcsolt állapotban van a szívritmus állandó mérése, és akinek nincs ezzel kapcsolatos egészségügyi problémája, annak nem feltétlenül kell bekapcsolnia. Sportolás közben hasznos lehet, de a nagy átlagnál nem életbevágó az állandó mérés.

Értesítéseket is fogad a Honor Band 5, mint minden más okosóra, és mi állíthatjuk be, hogy mely appok rezgessék meg a csuklónkat. A jó üzemidőhöz hozzátartozik, hogy nem szeretem túltolni az értesítéseket, csak azokat az appokat eresztem rá az órára, amelyek nem berregnek percenként.

Sportolni szeretnél? Úgy értem, futni.

A Huwei alá tartozó Honor márka fejlesztőinek láthatóan az volt a célja, hogy ezt az egész fitnesztémát megússzák a legszükségesebb minimummal. Ez nemcsak az órán látszik, hanem a hozzá tartozó Huawei Health szoftveren is, amely közli velünk a mért adatokat, amit egy gombnyomásra létrehozott képfájl formájában megoszthatunk meg ismerőseinkkel a közösségi médiában, de ők maguk nem próbálnak közösséget építeni. Edzéstervekkel csak a futókat szolgálják ki, ímmel-ámmal, oldja meg a felhasználó, ha többet akar.

Magyarán a Honor Band 5 nem a sportolók eszköze, az oldalvonalról jelez nekünk, hogy na, izé, csinálni kéne valamit a testünkkel. E tekintetben kevés lehet, ha maga a felhasználó Persze a másik oldalon ott van a Honor Band 5 rendkívül alacsony, 16 ezer forintos ára, amivel várhatóan sportosan ugrik majd be az év vége felé a karácsonyra készülődő vevők kosarába.