Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Bármikor kitörhet a Jupiter holdjának legnagyobb vulkánja

2019.09.19. 10:17

A vulkánkitöréseket általában viszonylag nehéz megjósolni, az eddigi megfigyelések alapján azonban a Jupiter egyik holdján, az Ión található Loki Patera viszonylag rendszeres menetrendet tart, ha kitörésekről van szó. A hold legerősebb és legaktívabb vulkánja utoljára tavaly májusban tört ki, az adatok alapján pedig szeptember közepén ismét kitörhet majd – írja a Universe Today.

A Loki Patera helyzete elsősorban azért érdekes, mert a kitörések gyakorisága folyamatosan változott az elmúlt évtizedek során. A kilencvenes években 540 földi nap telt el két kitörés között, aztán a kétezres években teljesen kiszámíthatatlanná vált a jelenség, 2013-ban pedig ismét rendszeressé vált, de azóta durván 475 naponta lép működésbe.

Erre a periodikusságra Julie Rathbun hívta fel a figyelmet még 2002-ben, és bár azt ő is beismerte, hogy a vulkánok működését elég nehéz megjósolni a rengeteg különféle változó miatt, a Loki Paterna mérete miatt sokkal inkább engedelmeskedik a fizika alapvető törvényeinek. Ennek köszönhető az, hogy a kisebb vulkánokra jellemző bonyolult összefüggések kevésbé vannak jelen, és vélhetően ezért tudták megjósolni a tavalyi kitörést is.

Rathbun egyébként a periodikusság változására is kidolgozott egy modellt, ami a kéreg folyamatos cserélődésére épül. A szakértő szerint a kitöréseknél a kiömlő láva a lehűlés során megkeményedik, és új kérget formál a vulkán tetején, bizonyos időközönként azonban ez a kéreg instabillá válik, ez pedig végül újabb kitöréshez vezet. A periódusok változását ebben a modellben vélhetően az okozza, hogy a láva porozitása időnként megváltozik, így az új kéreg stabilitása is eltérő lehet.

Ez persze egyelőre csak egy feltételezés, azonban ha a Loki Patera tényleg kitör a következő napokban, az alátámaszthatja az elméletet.