Az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok az állattartó telepeken burjánzanak

2019.09.20. 15:12

A túl sok antibiotikumot használó állattartó telepek sokasodása, vagyis közvetett módon a túlzott húsfogyasztás okolható a legtöbb ma ismert antibiotikumnak ellenálló baktériumok megjelenéséért, állapította meg a egy nemzetközi kutatócsoport, a Science-ben közölt tanulmányában. Mindennek katasztrofális következményei lehetnek a teljes emberiség egészségére nézvést.

Ázsiában a rezisztens baktériumok megjelenésének központjaként (forró pontjaként) azonosították India északkeleti részét, Északkelet-Kínát, és a vietnámi Vörös-folyó deltavidékét. De az eredmények szerint szerte a világon, ahol az állattartásban túlzottan használják az antibiotikumokat, ott már megjelentek vagy a közeljövőben meg fognak jelenni a szuperbaktériumok. Ebből a szempontból a legveszélyeztetettebb helyek a harmadik világban vannak, hiszen itt

egyszerre van jelen az antibiotikum-használat, és a mikroorganizmusok szaporodása szempontjából ideális éghajlati és higiéniai körülmények.

A kutatók szerint még mindig fennáll a lehetősége annak, hogy elejét vegyük a nagyobb katasztrófának, ha támogatjuk a fenntartható állattenyésztési praktikák elterjedését. Azokon a térségeken (Délkelet-Ázsia, Közép-Afrika, Dél-Amerika), ahol a legtöbb rezisztens baktériumtörzs bukkant fel, a kutatók szerint azonnali intézkedéseket kell hozni az állattenyésztésben használt antibiotikumok korlátozására. Csak így lehetnek képesek megőrizni a humán gyógyászatban alkalmazott antibiotikumok hatásosságát - márpedig ez utóbbi cél kell prioritást élvezzen.

A tanulmányban az egész jelenség hajtóerejeként a hús iránti igény folyamatos növekedését jelölik meg.

Ázsiában a húsfogyasztás 70 százalékkal emelkedett az ezredforduló óta. A legtöbb országban azonban a termelés csak úgy tud lépést tartani a kereslettel, ha végletesen intenzifikálják a tenyésztést, sok antibiotikumot használnak, hogy a kifejezetten egészségtelen körülmények között élő, összezsúfolódott állatok is egészségesek maradjanak, így az előállított hús minősége megfelelő maradjon.

A minden létező antibiotikumnak ellenálló, praktikusan legyőzhetetlen baktériumok terjedését már a visszafogottabb elemzők is apokaliptikus veszélyként írják le.

Az eredmények szerint a szuperbaktériumok inkább a disznó- és baromfifarmokhoz köthetők, aminek az az oka, hogy ezen állatok tenyésztésében használnak több antibiotikumot. Az ázsiai telepeken több szuperbaktérium bukkan fel, mint az afrikaiakon, de az utóbbiak is egyre több antibiotikumot használnak, így e különbség idővel el fog tűnni. Kínában és Indiában él, illetve hal a világ sertés- és csirkeállományának fele. Az antibiotikum-használatot szabályozó törvények azonban meglehetősen lazák - hogy finoman fogalmazzunk. A világon felhasznált antibiotikumok háromnegyedét az étkezési célú állatok tenyésztésében használják föl.

(Guardian)  • Hírek
  • Hírek