Orsolya
9 °C
21 °C

Hekkerek katonai műholdat hekkelhetnek - ha tudnak

Contest area Def Con 24.agr
2019.09.20. 14:29

A jövő évi Def Con hekkerkonferencián az amerikai védelmi minisztérium lehetőséget fog biztosítani egyes etikus hekkereknek, hogy megpróbáljanak behatolni egy valóban a Föld körül keringő amerikai katonai műhold irányítórendszereibe.

No, persze nem minden gyanús figurát engednek a belső hálózatuk közelébe, előzetesen tüzetes átvilágításnak vetik alá a kiszemelt hekkereket. Ez már afféle hagyománynak tekinthető, hiszen az idei Def Conon egy F-15-ös vadászgép komputerének feltörésével próbálkozhattak a kiválasztottak.

Az amerikai légierő illetékesei kifejtették, hogy ezek a bemutató hekkelések azt a célt szolgálják, hogy minél komolyabb támadásoknak tegyék ki a katonai rendszereket, így növelve a biztonságot.

Le kell vetkőznünk attól való félelmünket, hogy külső szakértőket is megbízzunk rendszereink biztonságosabbá tételével.

- mondta el a Wirednek Will Roper helyettes légierő-ügyi államtitkár. Hozzátette, hogy a katonai technológia házon belüli fejlesztésének a hidegháború idején még volt értelme, de ma már egyre kevesebb.

Manapság a technológia nagyon gyorsan fejlődik, és a fejlődés hajtómotorja a szoftver. Azt az elképzelést, miszerint bezárkózás növeli a biztonságot, meg kell kérdőjeleznünk.

A próba több fázisból fog állni. Minden fázisban újabb és újabb rendszerkomponenseket kell a vállalkozó szellemű hekkereknek feltörniük. Ezek olyan modulok lesznek, amelyeket ténylegesen használnak a katonai műholdak vezérléséhez. Először selejtezőket rendeznek, és csak a legjobbakat hívják meg a 2020-as Las Vegas-i Def Conra, az élő hekkelési versenyre. Itt az ígéretek szerint már nem demó alkatrészekbe kell behatolni, hanem

egy működő műholdat kell feltörni.

A feladat az lesz, hogy vegyék át az irányítást a műhold kamerája fölött, és fényképezzék le a Holdat. A légierő rendszeresen rendez hasonló versenyeket. A legutóbbi, tavaly decemberben rendezett Hack the Air Force eseményen összesen 120 különálló sebezhetőséget tártak fel, és cserébe a légierő összesen 130 ezer dollárt fizetett ki jutalom gyanánt.

(Borítókép: A 2016-os Def Con versenyterme - fotó:  Arnold Reinhold / Wikimedia Commons)