Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A testtömegindex helyett a testzsírindexre kell figyelnie a cukorbetegeknek

2019.09.23. 16:33

A szívbetegségek a vezető halálokok közé tartoznak világszerte, az elhízás az egyik legnagyobb kockázati tényező. Az elhízás mérésére általában a testtömegindexet (BMI) használják, nemrég azonban kiderült, hogy az nem mutat helyes értéket, mivel nem tesz különbséget az izomtömeg és a zsírtömeg között. Ezekben az esetekben ugyanakkor kiemelten fontos, hogy pontosak legyenek a mérések, egy friss kutatás szerint pedig éppen emiatt a cukorbetegek esetében a testtömegindex helyett a testzsírindex függ össze a szív- és érrendszeri problémák magasabb kockázatával – írja az MTI.

A kutatók a Kanadai Orvosi Szövetség folyóiratában publikált tanulmány elkészítéséhez 10 251 felnőtt adatait elemezték, amik egy cukorbetegséggel, valamint szív- és érrendszeri betegséggel kapcsolatban készült amerikai kutatásból származtak. A résztvevők átlagéletkora 63 év volt, és 62 százalékuk férfi volt.

A kutatók megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és magasabb testzsírindexű résztvevők esetében nagyobb volt a kockázata a komoly szív- és érrendszeri problémáknak, mint az alacsonyabb testzsírindexűeknél. A korábbi kutatásokkal ellentétben a kis testtömeg szívproblémáktól védő szerepét nem figyelték meg a 2-es típusú cukorbetegséggel rendelkező kutatási populációban.

A 2-es típusú diabétesz megnövekedett kockázata a kisebb BMI-vel rendelkező betegekben az alacsony testtömeg káros hatásának tulajdonítható, amely felülírja az alacsonyabb zsírtartalom pozitív hatását

– mondta a tanulmány társszerzője, Hu Hszi-csün, a kínai Közép Déli Egyetem Szívgyógyászati és Sürgősségi Tanszékének tudósa, hozzátéve azt is, hogy az alacsony testtömegindex védő szerepét csak a 16,7 kg/m2 testtömegindexű résztvevők esetében tudták kimutatni.