Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A Nasa vezető kutatója szerint jó esély van rá, hogy jövőre életet találnak a Marson

2019.09.29. 14:32 Módosítva: 2019.09.30. 09:27

A Nasa egyik vezető tudósa szerint komoly esély van rá, hogy néhány éven belül életet fogunk találni a Mars felszíne alatt, de az emberiség erre nincs felkészülve – számolt be a Telegraph.

Jövő nyáron a Nasa és az Európai Űrügynökség két marsjárója megérkezik a Marsra, és mélyen a felszín alá fúrva próbálja kideríteni, van-e valamilyen élő szervezet a vörös bolygón. Ez lesz az emberiség eddigi legjobb lehetősége arra, hogy választ kapjon az ősi kérdésre, egyedül vagyunk-e az univerzumban. 

A mindkét projektben fontos szerepet betöltő Jim Green, a Nasa vezető kutatója azt mondta a Telegraph-nak:

valódi esély mutatkozik rá, hogy legalább az egyik akció sikeres lesz.

Viszont ha valóban találnak életet a Marson, annak messzire vezető következményei lehetnek, és Green szerint egyáltalán nem biztos, hogy a világ már megérett erre a tudásra. A tudós ahhoz hasonlította az esetleges felfedezés jelentőségét, mint amikor Kopernikusz bebizonyította, hogy a Föld kering a nap körül, és nem fordítva. 

Jim Green azért gondolja, hogy jó esély van arra, életet találnak a Mars felszíne alatt (annak ellenére, hogy a felszínen eddig nem találtak), mert ha extrémmé válnak az időjárási körülmények, az élet a föld alatt kezd terjeszkedni. Mint mondta, a földi tapasztalataink azt mutatják, a víz a végső választóvonal; ahol eddig vizet találtunk, ott életet is, bármilyen extrémek voltak is az egyéb körülmények. 

"Nincs okunk azt feltételezni, hogy nincsenek az emberiségen kívül nincsenek más civilizációk a világegyetemben, mert állandóan újabb és újabb, élhető exobolygókat fedezünk fel" – tette még hozzá.